Higiena Żywności i Żywienia
Do zadań Stanowiska Pracy do Spraw Higieny Żywności i Żywienia należy w szczególności:
- Realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych, a także przestrzegania przepisów o organizmach genetycznie zmodyfikowanych i genetycznie zmodyfikowanej żywności.
- Przygotowywanie projektów decyzji w sprawie opłat za wykonane czynności zgodnie z art. 75 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2019 r. poz.1252 oraz z 2020 r. poz. 284 i 285).
- Ocena bezpieczeństwa żywności produkcji krajowej, pochodzenia unijnego oraz z importu, w tym pobór próbek, interpretacja wyników i wydawanie orzeczeń.
- Sprawdzanie realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) w obiektach produkcji i obrotu żywnością.
- Udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadkach wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych.
- Prowadzenie urzędowych kontroli w zakładach produkcji i obrotu żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych.
- Przygotowywanie informacji o stanie sanitarnym zakładów żywnościowo-żywieniowych dla organów administracji rządowej i samorządowej.
- Sprawowanie nadzoru zapobiegawczego, w tym udział w odbiorach zakładów żywnościowo- żywieniowych oraz produkujących lub wprowadzających do obrotu materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością.
- Nadzór nad przestrzeganiem przepisów dotyczących produktów kosmetycznych w zakresie warunków produkcji, znakowania oraz posiadanej dokumentacji;
- Wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środki spożywcze, materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, przekraczające granicę;
- Wystawianie świadectw o przydatności do produkcji substancji pomagających w przetwarzaniu.
- Prowadzenie oceny jakości żywienia różnych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego i sporządzanie informacji z tego zakresu dla organów administracji rządowej i samorządowej.
- Pobór próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych do badań w ramach monitoringu i urzędowej kontroli żywności.
- Podejmowanie działań w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) oraz Wspólnotowego Systemu Szybkiego Powiadamiania o Produktach Niebezpiecznych (RAPEX) w odniesieniu do produktów kosmetycznych.
- Prowadzenie i uaktualnianie elektronicznej bazy danych dotyczącej zakładów żywnościowo- żywieniowych.
Materiały
Wniosek o wpis zakładu do rejestruWniosek_o_wpis_zakladu_do_rejestru.doc 0.04MB Wniosek o wykreślenie zakładu
Wniosek_o_wykreslenie_zakladu.doc 0.03MB Wniosek o zatwierdzenie zakładu
Wniosek_o_zatwierdzenie_zakladu.doc 0.03MB Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów
Wniosek_o_dokonanie_zmian_w_rejestrze_zakladow.doc 0.03MB Informacje do wniosków
Informacje-do-wnioskow.pdf 0.14MB
Informacje o publikacji dokumentu
- Pierwsza publikacja:
- 12.08.2021 15:29 Honorata Ciechańska
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
Higiena Żywności i Żywienia | 1.0 | 12.08.2021 15:29 Honorata Ciechańska |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP