Informacje o Sekcji Nadzoru nad Bezpieczeństwem Żywności i Żywienia
Kierownik: Iwona Zarwalska
Do zadań Sekcji Nadzoru nad Bezpieczeństwem Żywności i Żywienia należy:
-Sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem przepisów sanitarnych w zakresie warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego
-Sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem przepisów sanitarnych w zakresie warunków produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi
-Wydawanie opinii co do zgodności z warunkami sanitarnymi określonymi przepisami Unii Europejskiej przedsięwzięć i zrealizowanych inwestycji, których realizacja jest wspomagana prze Agencje Rolnictwa ze środków pochodzących z funduszy Unii Europejskiej
-Kontrola jakości zdrowotnej przywożonych z zagranicy / wywożonych za granicę środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością; wydawanie świadectw jakości zdrowotnej
-Udział pracowników Sekcji w realizacji działań nałożonych przez system wczesnego ostrzegania o produktach niebezpiecznych
-Udział pracowników Sekcji w opracowywaniu zbiorowych ognisk zatruć pokarmowych
-Pobór prób żywności i przedmiotów użytku w ramach urzędowej kontroli i monitoringu do badań laboratoryjnych
-Współudział w odbiorach sanitarnych nowopowstałych obiektów żywnościowo-żywieniowych
-Współpraca z Weterynaryjną Inspekcją Sanitarną w zakresie sprawowania nadzoru nad jakością zdrowotną żywności
-Przygotowywanie sprawozdań, informacji i ocen z zakresu pracy działu.
- Ostatnia modyfikacja:
- 18.01.2023 16:43 Marcin Długoński
- Pierwsza publikacja:
- 26.04.2021 13:55 Marcin Długoński