WYMAGANIA SANITARNO-HIGIENICZNE ...
09.07.2021
Należy zapewnić:
- Dopływ bieżącej ciepłej i zimnej wody odpowiadającej wymaganiom jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
- Właściwe warunki do mycia i dezynfekcji sprzętu i wyposażenia (odrębne stanowiska mycia rąk oraz mycia i dezynfekcji sprzętu i wyposażenia).
- Dostęp do urządzeń mających na celu utrzymanie właściwej higieny pracowników wykonujących prace przy produkcji i/lub obrocie żywnością, w tym dostęp do urządzeń do mycia i suszenia rąk, higienicznie utrzymane sanitariaty i szatnie (możliwość przebierania się w czystą odzież roboczą i właściwego zabezpieczania odzieży własnej).
- Osobom pracującym podczas produkcji i/lub obrotu żywnością orzeczenia lekarskie/książeczki zdrowia do celów sanitarno-epidemiologicznych oraz właściwą odzież roboczą.
- Prawidłowe warunki przechowywania produktów i półproduktów, w tym wymagających zachowania ciągłości łańcucha chłodniczego (m.in. dostęp do sprawnych urządzeń chłodniczych oraz monitorowanie warunków przechowywania poprzez wyposażenie urządzeń w termometry, przechowywanie środków spożywczych w sposób zabezpieczający przed zanieczyszczeniami, tj. pyłem, kurzem, piskiem).
- Odpowiedni stan techniczno-sanitarny pomieszczeń punktu gastronomicznego, w tym powierzchni pozostających w kontakcie z żywnością – wymaga to stosowania gładkich, zmywalnych, łatwych do utrzymania w czystości, odpornych na korozję i nietoksycznych materiałów.
- Właściwą ilość urządzeń umożliwiających usuwanie odpadów stałych i ciekłych.
W przypadku bezpośredniego sąsiedztwa placu imprezy należy odprowadzać ścieki do sieci kanalizacyjnej lub zbiornika bezodpływowego (w przypadku braku podłączenia terenu do sieci wodno-kanalizacyjnej) z zapewnieniem właściwego ich usuwania.
W przypadku lokalizacji punktu gastronomicznego w bezpośrednim sąsiedztwie placu imprezy należy posiadać umowy ze specjalistyczną firmą usługową na wywóz nieczystości płynnych i odpadów komunalnych.
Podmiot prowadzący działalność gastronomiczną podczas imprezy ponosi odpowiedzialność za bieżący stan higieniczno-sanitarny również wokół terenu przy gastronomii (część konsumencka).
MAJĄC NA UWADZE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTÓW OBOWIĄZUJE ZAKAZ UŻYWANIA DO PRODUKCJI POTRAW SUROWYCH JAJ ORAZ KROJENIA I PRZYPRAWIANIA MIĘSA
W PUNKTACH GASTRONOMICZNYCH. PONADTO W OBIEKTACH RUCHOMYCH
I TYMCZASOWYCH OBOWIĄZUJE ZAKAZ HANDLU NASTĘPUJĄCYMI PRODUKTAMI:
- LODY Z AUTOMATU;
- LODY PORCJOWANE NA GAŁKI;
- KURCZAKI Z ROŻNA;
- JAJA ŚWIEŻE;
- SURÓWKI I SAŁATKI ORAZ SOSY WYMAGAJĄCE WARUNKÓW CHŁODNICZYCH;
- PRZEKĄSKI NIETRWAŁE (NP. Z RYB, Z DODATKIEM MAJONEZU, GALARETY).
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gryficach informuje, że przedsiębiorcy planujący prowadzić działalność w zakresie produkcji i obrotu żywnością podczas imprezy Pol’and’rock Festival 2021, która odbędzie się w dniach 29-31 lipca 2021 roku na terenie Lotniska Makowice w gminie Płoty, zobowiązani są w terminie do 13.07.2021r. złożyć w siedzibie PSSE w Gryficach, ul.Nowy Świat 6 wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, dostępny na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/psse-gryfice
w zakładce „dokumenty i wnioski do pobrania”.
We wniosku należy zawrzeć następujące dane:
- dane przedsiębiorcy/nazwa firmy, NIP/PESEL, REGON;
- telefon kontaktowy, adres e-mail;
- dokładne miejsce i planowany termin i rozpoczęcia działalności;
- zakres planowanej działalności;
- organizacja punktu (np. wyposażenie, dostęp do sanitariatów i urządzeń służących do utrzymania higieny).
Podczas kontroli punktów gastronomicznych prowadzących działalność w zakresie produkcji i/lub obrotu żywnością na imprezie Pol’and’rock Festival 2021, która odbędzie się w dniach 29-31 lipca 2021 należy posiadać do wglądu wymagane dokumenty, tj.:
- aktualne orzeczenia lekarza o zdolności do wykonania prac, przy wykonywaniu których istnieje ryzyko przeniesienia zakażenia lub choroby zakaźnej na inne osoby;
- dokumentację HACCP z opracowanymi Instrukcjami Dobrej Praktyki Higienicznej
i Produkcyjnej wraz z zapisami z prowadzonej kontroli wewnętrznej; - wynik badania jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi używanej w punkcie gastronomicznym;
- dokumenty umożliwiające śledzenie pochodzenia produktów i półproduktów (m.in. faktury i paragony sprzedaży);
- opracowany wykaz składników, w tym alergennych powodujących alergie lub reakcje nietolerancji w produkowanej i oferowanej do sprzedaży żywności.
Szczegółowe wymagania należy ustalić osobiście w siedzibie PPIS w Gryficach,
ul. Nowy Świat 6, 72-300 Gryfice, pokój nr 11 lub przesłać drogą elektroniczną na adres:
hz@pssegryfice.com.
W przypadku dodatkowych pytań można zasięgnąć informacji pod numerem telefonu +91 852-73-46