Choroby przenoszone przez żywność Jak można zapobiegać występowaniu salmonelli ?
14.08.2024
Bardzo ważne jest przestrzeganie podstawowych zasad higieny podczas przygotowywania żywności. Jajka i mięso muszą być odpowiednio ugotowane, aby można je było bezpiecznie spożywać.
Większość przypadków zatrucia pokarmowego jest wywoływana przez bakterię pochodzącą z surowej żywności, która weszła w kontakt z żywnością gotową do spożycia. Salmonella jest rodzajem bakterii, która u ludzi może wywoływać chorobę nazywaną salmonellozą. Jest częstą przyczyną występowania chorób przenoszonych przez żywność, a każdego roku w Europie odnotowuje się ponad 91 000 przypadków salmonellozy.
W żywności salmonella występuje głównie w jajach i surowym mięsie świń, indyków i kurcząt. Może się rozprzestrzeniać wśród ludzi za pośrednictwem zakażonej żywności.
Objawy salmonellozy u ludzi obejmują gorączkę, biegunkę i skurcze jamy brzusznej. Jeżeli spowoduje zakażenie krwi, może stanowić zagrożenie dla życia.
Zapraszamy na stronę kampanii https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat