W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Choroby przenoszone przez żywność Jak można zapobiegać występowaniu salmonelli ?

14.08.2024

Choroby przenoszone przez żywność
Jak można zapobiegać występowaniu salmonelli ?

Bardzo ważne jest przestrzeganie podstawowych zasad higieny podczas przygotowywania żywności. Jajka i mięso muszą być odpowiednio ugotowane, aby można je było bezpiecznie spożywać.

Większość przypadków zatrucia pokarmowego jest wywoływana przez bakterię pochodzącą z surowej żywności, która weszła w kontakt z żywnością gotową do spożycia. Salmonella jest rodzajem bakterii, która u ludzi może wywoływać chorobę nazywaną salmonellozą. Jest częstą przyczyną występowania chorób przenoszonych przez żywność, a każdego roku w Europie odnotowuje się ponad 91 000 przypadków salmonellozy.

W żywności salmonella występuje głównie w jajach i surowym mięsie świń, indyków i kurcząt. Może się rozprzestrzeniać wśród ludzi za pośrednictwem zakażonej żywności.

Objawy salmonellozy u ludzi obejmują gorączkę, biegunkę i skurcze jamy brzusznej. Jeżeli spowoduje zakażenie krwi, może stanowić zagrożenie dla życia.

Zapraszamy na stronę kampanii https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat

Materiały

https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}