ENERGETYKI
12.08.2024
Napoje energetyczne dostarczają dużej dawki energii oraz poprawiają uwagę i koncentrację. Nie są jednak zalecane przez lekarzy i dietetyków, gdyż prowadzą do skutków ubocznych zagrażających zdrowiu i życiu.
Jakie składniki znajdziemy w energetykach?
- kofeina - wykazująca działanie pobudzające na układ nerwowy, jej zawartość w energy drinkach jest bardzo wysoka, a nawet przewyższająca zdolności organizmu do poradzenia sobie z taką dawką. Ma właściwości redukujące zmęczenie, senność oraz polepszające ogólną sprawność umysłową
i ruchową, przyczynia się również do przyspieszenia czynności serca; - tauryna – aminokwas odpowiadający za wytwarzanie hormonów, związek ten wpływa na pracę serca, pobudza mięśnie do pracy, bierze udział w procesach metabolicznych;
- guarana – zawiera w swoim składzie kofeinę, stymuluje układ nerwowy, przez co poprawia zdolności poznawcze – pamięć, uwagę, koncentrację;
- cukier, czyli węglowodany proste, które są szybko i łatwo przyswajalne przez organizm;
- inozytol – związek, który bierze udział w przemianie tłuszczów i cholesterolu, ma pozytywny wpływ na ogólną sprawność intelektualną;
- syntetyczne witaminy z grupy B i witamina C oraz składniki mineralne, m.in. magnez. Energetyki nie pokryją dobowego zapotrzebowania organizmu na te substancje i nie zastąpią witamin i minerałów dostarczanych wraz z pożywieniem;
- inne substancje, np. barwniki mające na celu poprawę koloru, smaku i zapachu.
Napoje energetyczne zwiększają ryzyko zawału serca zarówno u osób w starszym wieku, jak też u ludzi młodszych. Stwierdzono, że po wypiciu napoju energetyzującego u młodzieży często występują objawy towarzyszące zawałowi, takie jak: kołatanie serca oraz nudności. Przyczyniają się do wzrostu poziomu agresji wśród młodzieży, prowadzą do nadpobudliwości psychoruchowej, która zaburza koncentrację
i uwagę. Skutkami częstego sięgania po napoje energetyzujące są problemy z zaśnięciem mimo odczuwanego zmęczenia. Energetyki zawierają dużą ilość cukru, dlatego połączone z niezdrową, źle zbilansowaną dietą mogą przyczyniać się do rozwoju próchnicy zębów, nadwagi oraz otyłości.