Jesienne warzywa DYNIA – dlaczego warto mieć ją na swoim talerzu ?
25.09.2024
Dynia to smaczne warzywo o dużej wartości odżywczej. Chętnie spożywa się ją jako niskokaloryczny dodatek do dań i potraw. 100 gramów ugotowanej dyni dostarcza jedynie 26 kcal.
Dynia kryje w sobie wiele cennych składników odżywczych. Za pomarańczowy kolor warzywa odpowiadają duże ilości alfa i beta karotenu o działaniu antyoksydacyjnym. Właściwości przeciwutleniające wykazują też zawarte w dyni polifenole i flawonoidy. W warzywie występują także betaina i zeaksantyna, które korzystnie wpływają na wzrok.
Kolejnym istotnym składnikiem jest błonnik, który reguluje pracę przewodu pokarmowego poprzez spowalnianie pasażu jelitowego. Pestki dyni są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli, dzięki którym działają one przeciwzakrzepowo. Nie brakuje także witamin i składników mineralnych. Szczególnie dużo jest potasu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowo-nerwowego.
Dynia wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Znajdująca się w niej substancja aktywna zwana kukurbitacyną działa przeciwpasożytniczo. Dyni przypisuje się właściwości przeciwzapalne, immunostymulujące, antybakteryjne i przeciwcukrzycowe. Przeprowadzone badania wskazują, że dynia może działać przeciwnowotworowo, szczególnie w kontekście raka płuc i prostaty.