Kampania EFSA. Co znajduje się w naszej żywności ?
22.08.2024
Większość z nas dba o to, co wchodzi w skład naszego jedzenia – niezależnie od tego, czy robimy zakupy w supermarkecie, gotujemy w domu, czy jemy na mieście z przyjaciółmi i rodziną.
Składniki wpływają na to, jak smakuje żywność i w pewnym stopniu na cenę, jaką płacimy.
Co ważne, składniki żywności w Europie – od dodatków i środków aromatyzujących, po te pochodzące
z nowych technologii – muszą zostać potwierdzone jako bezpieczne, zanim trafią do sprzedaży.
Niektóre składniki są całkowicie bezpieczne dla większości z nas, ale mogą być szkodliwe dla osób
z alergiami pokarmowymi, nietolerancjami lub pewnymi schorzeniami.
W przypadku żywności pakowanej, oprócz zawartości odżywczej na etykietach produktów i w kartach dań w punktach gastronomicznych, muszą być podane składniki, które mogą powodować alergie i nietolerancje, tak aby osoby cierpiące na te schorzenia mogły dokonywać bezpiecznych wyborów żywieniowych.