Lody w wakacje pod okiem sanepidu !
22.07.2024
Podczas kontroli zakładów, które produkują i sprzedają lody z automatu, sprawdzana jest dokumentacja dobrych praktyk higienicznych, produkcyjnych oraz procedur opartych na zasadach systemu HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli). Sprawdzamy:
- warunki higieniczne produkcji lodów
- orzeczenia lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych pracowników
- prawidłowość znakowania, podawania informacji o alergenach
- warunki przechowywania oraz produkcji - zachowanie ciągłości łańcucha chłodniczego
- pobieramy próbki lodów do badań.
Kontrole przeprowadzane w ramach urzędowej kontroli żywności nie są wcześniej zapowiadane.
Kupując lody, zwracaj uwagę na higienę osobistą personelu oraz sposób sprzedaży i podawania lodów.
Unikaj miejsc, gdzie nie jest zachowana czystość.
Zgłoś nieprawidłowości.