W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Lody w wakacje pod okiem sanepidu !

22.07.2024

Lody w wakacje pod okiem sanepidu !

Podczas kontroli zakładów, które produkują i sprzedają lody z automatu, sprawdzana jest dokumentacja dobrych praktyk higienicznych, produkcyjnych oraz procedur opartych na zasadach systemu HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli). Sprawdzamy:

  • warunki higieniczne produkcji lodów
  • orzeczenia lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych pracowników
  • prawidłowość znakowania, podawania informacji o alergenach
  • warunki przechowywania oraz produkcji  - zachowanie ciągłości łańcucha chłodniczego
  • pobieramy próbki lodów do badań.

Kontrole przeprowadzane w ramach urzędowej kontroli żywności nie są wcześniej zapowiadane.

Kupując lody, zwracaj uwagę na higienę osobistą personelu oraz sposób sprzedaży i podawania lodów.

Unikaj miejsc, gdzie nie jest zachowana czystość.

Zgłoś nieprawidłowości.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}