W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pieczarki – co warto o nich wiedzieć ?

13.05.2024

Pieczarki – co warto o nich wiedzieć ?

Pieczarki to najbardziej popularne grzyby uprawne na świecie i nie są bezwartościowe pod względem odżywczym. Obecnie są bardzo popularne i łatwo dostępne, jednak jeszcze w XVI wieku biała odmiana uchodziła za rarytas i trafiała tylko na stoły najzamożniejszych. Najbardziej znane są: pieczarka biała o niewielkich rozmiarach i bardzo jasnych kapeluszach oraz brązowa pieczarka portobello, która osiąga większe rozmiary, ma dużo ciemniejszy kolor, intensywny smak i jest bardziej mięsista od tradycyjnej odmiany. 

Pieczarki są niskokaloryczne, w 90-95% składają się z wody, w 100 g świeżej masy zawierają około 3 g białka, 0,3 g tłuszczu i 3 g węglowodanów. Zawierają dużo witamin m.in. z grupy B, a także składników mineralnych takich jak selen, miedź, potas. Badania naukowe potwierdzają przeciwnowotworowe, odpornościowe, antybakteryjne właściwości pieczarek. Warto włączyć pieczarki do codziennej diety.

Warto pamiętać, że pieczarki są bardzo nietrwałe i łatwo się psują. Należy przechowywać je w lodówce w temperaturze do 4ºC. 

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}