Pieczarki – co warto o nich wiedzieć ?
13.05.2024
Pieczarki to najbardziej popularne grzyby uprawne na świecie i nie są bezwartościowe pod względem odżywczym. Obecnie są bardzo popularne i łatwo dostępne, jednak jeszcze w XVI wieku biała odmiana uchodziła za rarytas i trafiała tylko na stoły najzamożniejszych. Najbardziej znane są: pieczarka biała o niewielkich rozmiarach i bardzo jasnych kapeluszach oraz brązowa pieczarka portobello, która osiąga większe rozmiary, ma dużo ciemniejszy kolor, intensywny smak i jest bardziej mięsista od tradycyjnej odmiany.
Pieczarki są niskokaloryczne, w 90-95% składają się z wody, w 100 g świeżej masy zawierają około 3 g białka, 0,3 g tłuszczu i 3 g węglowodanów. Zawierają dużo witamin m.in. z grupy B, a także składników mineralnych takich jak selen, miedź, potas. Badania naukowe potwierdzają przeciwnowotworowe, odpornościowe, antybakteryjne właściwości pieczarek. Warto włączyć pieczarki do codziennej diety.
Warto pamiętać, że pieczarki są bardzo nietrwałe i łatwo się psują. Należy przechowywać je w lodówce w temperaturze do 4ºC.