W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pleśń na żywności

21.08.2024

Pleśń na kromce chleba. Miska z warzywami.
To nie tylko nieestetyczny wygląd ale również zagrożenie dla zdrowia

Spożywanie zapleśniałych produktów może wiązać się z wystąpieniem mikotoksykozy, czyli zatrucia
w wyniku spożycia żywności, w której znajdują się toksyczne metabolity grzybów.

 

Aby uniknąć pleśni na jedzeniu, należy:

  • Przekładać żywność z otwartych puszek do czystego pojemnika i przechowywać ją w lodówce.
  • Dokładnie wysterylizować słoiki i zakrętki, jeśli przygotowuje się dżemy, pomidory w oliwie i różnego rodzaju pikle.
  • Nie pozostawiać łatwo psującej się żywności poza lodówki

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}