W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

PRZED ZJEDZENIEM MYJ DOKŁADNIE OWOCE I WARZYWA

06.05.2024

PRZED ZJEDZENIEM MYJ DOKŁADNIE OWOCE I WARZYWA

Spożywanie surowych warzyw i owoców to bardzo dobry nawyk, który służy naszemu zdrowiu. Świeże produkty zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów, błonnika, antyoksydantów i innych korzystnych dla naszego zdrowia składników. Jednak, aby jedzenie świeżych jarzyn było dla nas bezpieczne, należy je właściwie  przygotować, usuwając z nich szkodliwe substancje i chorobotwórcze mikroorganizmy.

Wiele osób uważa, że owoc lub warzywo, którego skórki nie zjadamy nie muszą być myte. Najlepszym przykładem są banany lub cytrusy, mało kto myje je przed rozpoczęciem obierania. Wszystko dlatego, że nie zdajemy sobie sprawy, że bardzo często zanieczyszczenia ze skórki przenosimy na już obraną część owocu oraz że zostają one na naszych dłoniach, którymi następnie dotykamy twarzy i ust.

Bardzo ważne jest nie tylko mycie świeżych owoców i warzyw, których nie poddajemy obróbce termicznej, ale również sposób, w jaki to robimy. Zawsze należy je myć pod bieżącą wodą, nawet jeśli później będą obierane. Wszystkie znajdujące się na nich zanieczyszczenia podczas cięcia lub obierania mogą przenosić się z zewnątrz, ze skórki, do wewnątrz. Owoców i warzyw nie myjemy krótko i pobieżnie, ale dokładnie, pocierając lub szorując ich powierzchnię pod strumieniem bieżącej wody.

Produkty z odporniejszą, grubą skórką można sparzyć wrzątkiem lub szorować czystą szczotką podczas mycia pod bieżącą wodą. Do płukania owoców i warzyw można użyć również wody z solą kuchenną, sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym, a także z octem.

Zanim przystąpimy do mycia warzyw i owoców, pamiętajmy

by umyć dokładnie ręce ciepłą wodą z mydłem !

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}