W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcji Higieny Komunalnej

Kierownik

mgr inż. Sylwia Frątczak

e-mail: sylwia.fratczak@sanepid.gov.pl

Zadania Sekcja Higieny Komunalnej

Do zadań Sekcji Higieny Komunalnej należy sprawowanie nadzoru sanitarnego w zakresie:

  1. Higieny wody do spożycia przez ludzi, powietrza atmosferycznego, gleby i wód;
  2. Utrzymania należytego stanu higienicznego nieruchomości, obiektów i urządzeń użyteczności publicznej, dróg, ulic, oraz osobowego i towarowego transportu drogowego  i  kolejowego;
  3. Higieny środowiska;
  4. Higieny obiektów mieszkalnych.

 Zadania swoje Sekcja Higieny Komunalnej realizuje poprzez:

  1. Kontrole stanu sanitarnego miast, gmin, osiedli, obiektów i urządzeń;
  2. Kontrole i nadzór nad higieną środowiska naturalnego i środowiska bytowania
    z uwzględnieniem higieny urządzeń użyteczności publicznej i środków komunikacji publicznej;
  3. Nadzór sanitarny nad wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi;
  4. Opracowywanie i prowadzenie dokumentacji związanej z poborem próbek wody, pobór próbek zgodnie z obowiązującymi dokumentami - przy poborze próbek wody basenów kąpielowych wykonywanie oznaczeń chloru i sporządzanie sprawozdań  z tych oznaczeń, dostarczenia pobranych próbek do laboratoriów badawczych, bieżąca współpraca z klientami zewnętrznymi oraz laboratoriami badawczymi;
  5. Kontrole stanu sanitarnego urządzeń służących do zaopatrywania ludności w wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi;
  6. Nadzór nad wodami używanymi do celów kąpielowych i rekreacyjnych;
  7. Nadzór sanitarny nad chowaniem zwłok i szczątków ludzkich, nad ich przewozem,  a także ekshumacją i miejscami chowania zmarłych;
  8. Nadzór nad gospodarką odpadami szpitali;
  9. Opracowywanie danych statystycznych ze swojej działalności i higienicznej oceny stanu sanitarnego;
  10. Nadzór nad stanem sanitarnym usług kosmetycznych, pralnictwa, fryzjerstwa;
  11. Opiniowanie i nadzór nad imprezami masowymi;
  12. Opiniowanie gospodarki odpadami innymi niż niebezpieczne;
  13. Realizację zadań ujętych w dokumentach Systemu Zarządzania Jakością.

 

{"register":{"columns":[]}}