Zasady bezpiecznego grzybobrania
05.09.2024
Jak wrzesień to i sezon grzybowy. Znalazły miejsce w naszej tradycji kulinarnej ze względu na swój charakterystyczny smak.
Przypominamy zasady bezpiecznego grzybobrania:
- Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów grzybów)
- Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby. Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.
- Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
- Wykręcaj grzyby w całości z podłoża, nie odcinaj dolnej części trzonka
- Nie niszcz i nie rozkopuj grzybni, ponieważ z niej powstają nowe grzyby. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
- Zbieraj grzyby do przewiewnego koszyka lub łubianki. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem.
- Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
W siedzibie PSSE Gryfice od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.30 do 15.00 obecny jest klasyfikator grzybów lub grzyboznawca, którzy pomogą rozpoznać zebrane gatunki grzybów. Poradnictwo jest bezpłatne.