W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zatrucia grzybami

10.09.2024

Zatrucia grzybami

Zatrucia grzybami

Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.

Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.

Najczęstsze objawy zatrucia grzybami to nudności, wymioty, ból brzucha i głowy, podwyższona temperatura ciała. Przy zatruciu grzybami  objawy mogą być podobne  podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego.

Pierwsza pomoc:

  • Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala.
  • Czekając na pomoc medyczną można sprowokować wymioty.
  • Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.

Przypominamy! W siedzibie PSSE Gryfice od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.30 do 15.00 obecny jest klasyfikator grzybów lub grzyboznawca, którzy pomogą rozpoznać zebrane gatunki grzybów. Poradnictwo jest bezpłatne.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}