Zatrucia grzybami
10.09.2024
Zatrucia grzybami
Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.
Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.
Najczęstsze objawy zatrucia grzybami to nudności, wymioty, ból brzucha i głowy, podwyższona temperatura ciała. Przy zatruciu grzybami objawy mogą być podobne podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego.
Pierwsza pomoc:
- Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala.
- Czekając na pomoc medyczną można sprowokować wymioty.
- Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.
Przypominamy! W siedzibie PSSE Gryfice od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.30 do 15.00 obecny jest klasyfikator grzybów lub grzyboznawca, którzy pomogą rozpoznać zebrane gatunki grzybów. Poradnictwo jest bezpłatne.