Zdrowie jesienią …. Jedz kolorowo
11.10.2023
Zdrowie jesienią …. Jedz kolorowo
Na talerzu niech będzie kolorowo przez cały rok. Podstawą diety powinny być warzywa. Dbanie o różnorodność posiłków to najprostszy sposób dostarczenia organizmowi składników odżywczych z wszystkich niezbędnych grup.
By łatwiej rozeznać się w bogactwie składników odżywczych, które otrzymujemy jedząc warzywa i owoce, patrzmy na ich kolor. Dietetycy dzielą je na 5 grup: zieloną, czerwoną, żółtą i pomarańczową, granatową i fioletową oraz białą.
Grupa biała – zawiera np. flawonoidy czyli związki o działaniu przeciwnowotworowym.
Grupa fioletowa i granatowa to grupa silnych antyoksydantów oczyszczających organizm z toksyn
Grupa zielona – w warzywach tej grupy znajduje się niezwykle cenna witamina K niezbędna do prawidłowego przebiegu procesu krzepnięcia