Grypa ptaków
14.02.2023
Grypa ptaków jest chorobą zakaźną zwierząt wywołaną przez wirus grypy, na którą podatne jest ptactwo hodowlane i dzikie. Jednakże, dzikie ptactwo pełni rolę naturalnego i bezobjawowego nosiciela, rozprzestrzeniając wirus pośród bardziej podatnego na infekcję ptactwa hodowlanego. Biorąc pod uwagę dużą zmienność wirusów grypy, wskazana jest pewna ostrożność, szczególnie u osób zawodowo mających kontakt z drobiem i ptakami dzikimi.
Wirusy grypy są wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne oraz detergenty. Niszczy go również obróbka termiczna (smażenie, gotowanie), natomiast nie niszczy go proces zamrażania.
Drogi zakażenia
Zakażenie następuje głównie drogą oddechową i pokarmową. Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt z wędrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym. Rozprzestrzenienie wirusa może następować również poprzez zanieczyszczoną paszę, wodę, nawóz, ściółkę, sprzęt i środki transportu. Bardzo ważną rolę w rozprzestrzenianiu wirusa grypy ptaków odgrywa człowiek, który poprzez zanieczyszczone ubranie, obuwie, sprzęt i produkty może przyczynić się do rozprzestrzeniania choroby.
Ważne:
- unikaj kontaktu, z jakimkolwiek ptactwem, niezależnie od stanu jego zdrowia oraz miejsc gdzie występują duże skupiska ptaków: fermy, kurniki, stad gołębi,
- pamiętaj aby po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym umyć ręce,
- pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie spowoduje zniszczenia wirusa ptasiej grypy,
- produkty, tj.: mięso drobiowe, jajka należy trzymać zawsze w dobrze zamkniętym opakowaniu, tak aby nie miały styczności z innymi produktami,
- umyj dokładnie, z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt
z surowym drobiem (np. deski, noże, talerze)
Nie należy spożywać mięsa drobiowego, przetworów drobiarskich i jaj nie poddanych obróbce termicznej w temperaturze min. 70°C
W przypadku znalezienia padłych, dzikich ptaków zgłoś to Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii