Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych
Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych, do zadań której należy w szczególności:
- nadzór nad zgodnością funkcjonowania obiektów żywnościowo-żywieniowych
z przepisami prawa żywnościowego,
- ocena przestrzegania w zakładach żywnościowo-żywieniowych zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP/GMP) oraz wdrożenia systemu HACCP,
- pobieranie do badania próbek żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach urzędowej kontroli
i monitoringu,
- kontynuowanie wzmożonego nadzoru nad suplementami diety, środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz środkami spożywczymi wzbogacanymi witaminami lub składnikami mineralnymi,
- ocena znakowania suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz środków spożywczych wzbogacanych witaminami lub składnikami mineralnymi,
- kontrola żywności GMO,
- powiadamianie o niebezpiecznej żywności w ramach sieci Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) oraz monitorowanie działań zmierzających do wycofania niebezpiecznych produktów,
- urzędowa kontrola materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
z żywnością,
- nadzór nad kosmetykami w oparciu o obowiązujące przepisy prawne, powiadamianie w ramach RAPEX,
- nadzór nad warunkami żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowo-wychowawczych, dokonywanie oceny sposobu żywienia,
- wzmożenie nadzoru nad sezonowymi zakładami żywności i żywienia
ze szczególnym uwzględnieniem obiektów zlokalizowanych przy trasach turystycznych,
- wzmożenie nadzoru nad obiektami żywieniowymi podczas trwania wypoczynku zimowego i letnego dzieci i młodzieży,
- nadzór nad importem docelowym, praca w systemie informatycznym TRACES,
- nadzór nad producentami produkcji pierwotnej,
- nadzór nad wprowadzaniem do obrotu grzybów rosnących w warunkach naturalnych, świeżych lub suszonych,
- prowadzenie stosownych działań w przypadkach wystąpienia ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych,
- zatwierdzanie oraz rejestracja zakładów podlegających nadzorowi PIS,
praca w systemie informatycznym „SBŻ II” (System Bezpieczeństwa Żywności) – systematyczne wprowadzanie danych dot. obiektów objętych nadzorem w zakresie określonym przez system „SBŻ II”,
- podejmowanie działań w związku z interwencjami konsumentów
dot. nieprawidłowości w zakresie produkcji lub wprowadzania do obrotu środków spożywczych,
- współpraca z Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami kontrolnymi w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności.