Informacja dla prowadzących produkcję pierwotną żywności pochodzenia roślinnego
10.06.2021
UWAGA
rolnicy, plantatorzy owoców i warzyw, zbieracze runa leśnego
Producenci rolni z terenu powiatu janowskiego, produkujący żywność pochodzenia roślinnego (owoce, warzywa, zioła, grzyby hodowlane oraz zboże – przeznaczone
do produkcji żywności) i dostarczający je do punktów skupu lub zakładów przetwórczych zobowiązani są, zgodnie z przepisami art. 63 ust. 2 pkt 12 oraz ust. 3 ustawy
o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 ze zm.), do złożenia,
w formie pisemnej, wniosku o wpis do rejestru zakładów (…)
do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Janowie Lubelskim
ul. Wojska Polskiego 28, 23-300 Janów Lubelski
Dokonanie rejestracji i uzyskanie stosownego zaświadczenia o wpisie (…)
JEST BEZPŁATNE
Druk wniosku o wpis do rejestru zakładów dostępny jest w siedzibie
Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Janowie Lubelskim
ul. Wojska Polskiego 28, 23-300 Janów Lubelski
oraz na stronie internetowej Stacji
https://www.gov.pl/web/psse-janow-lubelski/materialy-do-pobrania
w zakładce Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych - Materiały
W przypadku stwierdzenia prowadzenia produkcji pierwotnej produktów pochodzenia roślinnego i działań powiązanych bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Janowie Lubelskim będzie zobligowany – zgodnie z art. 103 ust. 1 pkt 4 i art. 104 ust. 1 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 ze zm.) do wystąpienia z wnioskiem o wymierzenie kary pieniężnej do Lubelskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego.
Producent rolny jest zobowiązany do powiadamiania Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Janowie Lubelskim o każdej istotnej zmianie dotyczącej upraw produktów pochodzenia roślinnego (likwidacja, rozszerzenie lub ograniczenie asortymentu produktów)
Ponadto Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Janowie Lubelskim informuje,
że ogólne przepisy higieny dla produkcji podstawowej i powiązanych działań oraz zalecenia do wytycznych dobrej praktyki higieny zawarte są w załączniku I Rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE-L-139 z 30.04.2004r.)
Informacja dotycząca zapewnienia i przestrzegania odpowiednich warunków higienicznych i sanitarnych podczas uprawy, skupu, transportu owoców i warzyw
W związku z odnotowywaniem w ostatnim czasie znacznego wzrostu powiadomień zgłaszanych do systemu RASFF w sprawie skażenia owoców pochodzących z Polski patogennymi wirusami przenoszonymi przez żywność, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Janowie Lubelskim przypomina o konieczności zapewniania i przestrzegania odpowiednich warunków higienicznych i sanitarnych podczas uprawy, skupu, transportu owoców i warzyw. Główne źródła wirusów w żywności, mogą pojawić się podczas pierwotnej produkcji, obejmując wodę, glebę, nawozy, ścieki. Owoce mogą być zanieczyszczone fekaliami pochodzącymi od ludzi lub zwierząt podczas np. powodzi, wylewów. Należy stosować takie działania zapobiegawcze, które zapewnią, że surowiec, który następnie zostanie przetworzony i wprowadzony do obrotu będzie wolny
od zanieczyszczeń mikrobiologicznych. W związku z powyższym należy:
1. na etapie zbioru:
- stosować do podlewania wodę o właściwych parametrach mikrobiologicznych:
grupa coli poniżej 50 000 w 100ml, gr. coli termotolerancyjne poniżej 20 000
w 100ml, paciorkowce kałowe poniżej 10 000 w 100ml, Salmonella nieobecna); - stosować prawidłowe nawożenie płodów rolnych (nie wolno stosować odchodów ludzkich, które mogą być zanieczyszczone chorobotwórczymi wirusami mogącymi utrzymywać się nawet przez kilka miesięcy); zapewnić w pobliżu plantacji dostęp
do czystej, bieżącej wody do mycia i suszenia rąk (mycie rąk przed każdorazowym wejściem na pole, zalecane jest stosowanie rękawiczek jednorazowych); - zapewnić dostęp wszystkich pracowników do toalet stałych lub przenośnych, umieszczonych blisko powierzchni plantacji, w zamkniętym obszarze pola,
gdzie pracuje personel; ulokowanych w miejscach w pobliżu powierzchni produkcyjnej, ale bez bezpośredniego dostępu do nich; w wystarczającej ilości dla zatrudnionego personelu oraz tak zaprojektowanych, aby zapewniały higieniczne usuwanie odpadów i zanieczyszczeń; gwarantujące brak możliwości przecieku do wód gruntowych, utrzymywanych w odpowiednich warunkach sanitarnych i dobrym stanie
technicznym (zapewnione mydło oraz instrukcje do prawidłowego mycia rąk); myte
i dezynfekowane zgodnie z przyjętymi procedurami;
- przestrzegać zakazu pracy osób z objawami takimi jak: objawy grypopodobne, biegunka, wymioty, temperatura, kaszel lub żółtaczka;
- stosować czystą odzież przy wykonywaniu pracy;
- przeprowadzać szkolenia pracowników w zakresie higieniczno-sanitarnym;
- przestrzegać oraz dbać o czystość i jakość stosowanych pojemników, naczyń
do zbioru; - przestrzegać zakazu wejścia osób nieupoważnionych w tym dzieci, które nie powinny znajdować się w obszarze zbioru;
- przestrzegać stosowania zasad Dobrej Praktyki Higienicznej i Rolniczej;
- przestrzegać obowiązku identyfikowalności/śledzenia produktów według zasady:
„krok w przód” (np. lista odbiorców) oraz stosować odpowiednie procedury
w tym zakresie;
2. na etapie skupu:
- zapewnić dostęp wszystkim pracownikom do toalet (stałych lub przenośnych)
i urządzeń do mycia rąk z bieżącą wodą; - zapewnić czystą odzież przy wykonywaniu pracy;
- zapewnić stosowanie czystego sprzętu, opakowań oraz zapewnić odpowiednie warunki transportu;
- przestrzegać zakazu pracy dla osób z objawami takimi jak: objawy grypopodobne, biegunka, wymioty, temperatura lub żółtaczka;
- przestrzegać zakazu wejścia osób nieupoważnionych w tym dzieci;
- przestrzegać stosowania zasad Dobrej Praktyki Higienicznej przez pracowników;
- przestrzegać obowiązku identyfikowalności/śledzenia produktów według zasady:
„krok w tył, krok w przód” (lista dostawców i odbiorców) oraz stosować odpowiednie procedury w tym zakresie.
Materiały
Zawiadomienie Komisji w sprawie wytycznych dotyczących ograniczania ryzyka mikrobiologicznego w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw na etapie produkcji podstawowej poprzez przestrzeganie zasad higienyZawiadomienie_produkcja_pierwotna.pdf 6.64MB