Zadania Sekcji Higieny Żywności i Żywienia
Do zadań Sekcji Higieny Żywności i Żywienia należy
w szczególności:
-
bieżący nadzór sanitarny nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunkami żywienia zbiorowego, warunkami obrotu materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością oraz produktami kosmetycznymi,
-
ocena stopnia wdrożenia i skuteczności funkcjonowania zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) w obiektach produkcji i obrotu żywnością,
-
bieżący nadzór sanitarny nad warunkami zdrowotnymi produkcji żywności, żywienia i obrotu przedmiotami użytku, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, produktami kosmetycznymi oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi,
-
monitoring suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz środków spożywczych wzbogaconych wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
-
zatwierdzanie i rejestrowanie zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
-
prowadzenie ewidencji nadzorowanych obiektów i podejmowanych działań oraz całości dokumentacji związanej ze sprawowanym nadzorem,
-
prowadzenie postępowań w ramach systemów szybkiego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych RASFF,
-
pobieranie próbek do badań laboratoryjnych żywności, wyrobów do kontaktu z żywnością i kosmetyków oraz ocena ich jakości zdrowotnej,
-
działania w ramach systemu RAPEX, w zakresie kosmetyków,
-
rozpatrywanie interwencji w sprawie jakości zdrowotnej środków spożywczych lub nieprawidłowości w procesie produkcji i obrotu żywnością,
-
udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadkach wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych,
-
przygotowywanie informacji o stanie sanitarnym zakładów żywnościowo – żywieniowych dla organów administracji rządowej i samorządowej,
-
współpraca z NZ w zakresie opiniowania projektów i odbioru obiektów żywieniowo –żywnościowych pod względem higieniczno – sanitarnym i technologicznym,
-
prowadzenie i uaktualnianie elektronicznej bazy danych dotyczącej zakładów żywnościowo –żywieniowych,
-
analiza zagrożeń zdrowotnych w oparciu o uzyskane materiały z działalności kontrolnej, badań laboratoryjnych oraz podejmowanie stosownych działań prozdrowotnych,
-
prowadzenie postępowań administracyjno – egzekucyjnych,
-
prowadzenie dokumentacji i sprawozdawczości – planowanie kontroli, sporządzanie planu poboru próbek oraz sprawozdawczość z nadzoru nad bezpieczeństwem żywności, wyrobami do kontaktu z żywnością i kosmetykami,
-
popularyzacja zasad higieny i racjonalnego żywienia,
-
uczestnictwo w szkoleniach i naradach,
-
współpraca z komórkami organizacyjnymi Powiatowej Stacji w sprawach dotyczących zapobiegania i zwalczania: chorób zakaźnych i pasożytniczych, zbiorowych zatruć pokarmowych, negatywnego wpływu czynników chemicznych na zdrowie ludzi,
-
współpraca z innymi jednostkami inspekcyjnymi w ramach zawartych porozumień.
-
teoretyczna ocena jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego,
-
prowadzenie nadzoru nad przestrzeganiem przepisów dotyczących żywności genetycznie zmodyfikowanej,
-
prowadzenie działań doraźnych na podstawie wytycznych Lubelskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Lublinie i Głównego Inspektora Sanitarnego,
-
prowadzenie prac problemowych, zlecanych przez Lubelskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Lublinie i Głównego Inspektora Sanitarnego.