Kampania EFSA - #Safe2EatEU "Jedz bezpiecznie”
14.08.2024
Kampania organizowana przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w tym roku przebiega pod nową nazwą #Safe2EatEU „Jedz bezpiecznie”.
Celem #Safe2EatEU jest zwiększanie świadomości na temat bezpieczeństwa żywności w Europie. Kampania ma też pomagać w zrozumieniu, jak podejmować świadome decyzje dotyczące tego, jaką żywność kupować, spożywać oraz z jakich produktów spożywczych korzystać w bezpieczny i zdrowy sposób każdego dnia.
Kampania skupia się na trzech kluczowych obszarach:
Bezpieczne praktyki żywieniowe – europejskie, międzynarodowe i krajowe przepisy, poparte dowodami naukowymi, zapewniają bezpieczeństwo żywności od pola do stołu. Wskazówki dotyczące bezpiecznego obchodzenia się z żywnością, przechowywania, czytania etykiet i gotowania są poparte najnowszą wiedzą naukową, aby umożliwić konsumentom dokonywanie świadomych wyborów.
Jedzenie a zdrowie - zróżnicowana dieta, zawierająca świeże składniki obok przetworzonej żywności, przyczynia się do ogólnego stanu zdrowia. Czasami potrzebna jest żywność z dodatkowymi korzyściami zdrowotnymi lub suplementy diety, a kampania zapewni jasność co do potrzeb żywieniowych, oświadczeń zdrowotnych i stojącej za nimi nauki.
Co znajduje się w żywności – przepisy europejskie zapewniają bezpieczeństwo składników żywności, w tym dodatków i środków aromatyzujących.
Jak dołączyć do kampanii?
Istnieje kilka sposobów na dołączenie do kampanii, a liczne materiały opracowane w jej ramach są dostępne w wielu językach urzędowych UE:
- Udostępniaj w sieci bezpłatne materiały zawarte w zestawie narzędzi.
- Zajrzyj na https://www.efsa.europa.eu/en/safe2eat, na której regularnie pojawiają się praktyczne porady dotyczące wyborów żywieniowych.
- Pozostań w kontakcie. Obserwuj profil @EFSA, udostępniaj najnowsze informacje na temat kampanii na swoich profilach w mediach społecznościowych.
- Używając hashtagu kampanii #Safe2EatEU, informuj o naszych wspólnych wysiłkach na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa żywności i pracy naukowców w tym temacie. Włącz się w realizację różnych zaplanowanych działań i je wspieraj.
O EFSA
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest agencją Unii Europejskiej utworzoną w 2002 roku. Jest źródłem niezależnych i neutralnych opinii naukowych oraz analiz opracowywanych z myślą o podmiotach zarządzających ryzykiem. Urząd informuje także o zagrożeniach związanych z łańcuchem żywnościowym.
EFSA współpracuje z zainteresowanymi stronami w celu promowania spójności informacji naukowych na terenie Unii Europejskiej, a także opracowuje analizy naukowe na potrzeby uchwalanych przepisów i rozporządzeń, które mają na celu ochronę europejskich konsumentów przed zagrożeniami związanymi z żywnością w całym łańcuchu żywnościowym – od pola do stołu.