W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wojewódzki projekt edukacyjny: "Talerz zdrowego żywienia"

Logo projektu z napisem: Talerz zdrowego żywienia z lewej oraz rysunek warzyw i owoców z prawej

Państwowa Inspekcja Sanitarna woj. wielkopolskiego rozpoczęła w październiku 2024 roku realizację wojewódzkiego projektu edukacyjnego pt.: „Talerz zdrowego żywienia”.

Celem projektu jest kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych i popularyzacja zasad prawidłowego bilansowania posiłków poprzez:

  • umiejętność odczytywania schematu „Talerz zdrowego żywienia”,
  • utrwalenie wiedzy na temat grup produktów żywnościowych i ich znaczenia dla prawidłowego funkcjonowania organizmu,
  • dostarczenie wiedzy jakie produkty i w jakich proporcjach powinny być spożywane ciągu dnia,
  • umiejętność odróżnienia produktów zdrowych dla organizmu od niekorzystnych.

Adresatami są dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym (klasy I-III szkół podstawowych) z woj. wielkopolskiego.

Projekt „Talerz zdrowego żywienia” wzbogacony jest o liczne materiały graficzne. Opracowano broszurę w dwóch wersjach graficznych w zależności od wieku adresatów. Obydwie wersje mają wspólną część merytoryczną z opisem talerza zdrowego żywienia i poszczególnych grup produktów żywnościowych. Różnią się stopniem trudności zadań dla dzieci. Każdy uczestnik projektu otrzymuje w/w broszurę, aby mógł utrwalić informacje rozwiązując zadania po zajęciach oraz magnes jako gadżet, który będzie przypominał o zdrowym komponowaniu posiłków. 
Broszurę konsultowano merytorycznie z prof. Agatą Chmurzyńską - Kierowniczką Katedry Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}