W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

8 listopada - Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Celem święta jest promowanie, zwłaszcza wśród najmłodszych, zasad zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych i regularnego spożywania posiłków.

8 listopada - Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

U podstaw upamiętnienia tego dnia leży potwierdzony w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat zamiar zachęcania dzieci do zdrowego odżywiania w celu powstrzymania wzrostu otyłości u dzieci w Europie.

W tym dniu zachęcamy wszystkich do edukacji na rzecz zdrowia i ostrzegamy przed skutkami niezdrowego odżywiania, a także braku aktywności fizycznej. Jest to podstawa wszechogarniającej epidemii nadwagi i otyłości, która stanowi zagrożenie dla społeczeństwa.

Młodzi ludzie z nadwagą mają tendencję do tycia w dorosłości i częściej stają się otyłymi dorosłymi. Ten stan czyni je wrażliwymi i znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na choroby takie jak cukrzyca, problemy z wątrobą i sercem, nadciśnienie i udar.

Kubki smakowe dzieci muszą być kształcone od samego początku. Aby pomóc dziecku w jedzeniu bardziej odżywczej i zdrowszej żywności, konieczne jest przyjęcie strategii edukacji podniebienia, co można osiągnąć, oferując owoce i warzywa, ale także ograniczając słodycze. Ważne jest, aby cukier nie był częścią codziennej rutyny żywieniowej dziecka. Gdy dziecko odczuwa głód, podawajmy mu pokarmy o wysokiej wartości odżywczej. Pozwólmy mu jeść w cichym i przyjemnym otoczeniu, bez hałasu i zamieszania.

Każdy gest jest dla nas niezbędny, aby mieć lepszą jakość życia, zarówno fizycznie, jak i psychicznie, to właśnie w dzieciństwie najłatwiej kształtuje się zachowania. Dzieci chłoną i dobre i złe przykłady, dlatego pamiętajmy bardzo proste zasady, by reedukować społeczeństwo, aby nawyki życiowe były zdrowsze.

Wskazówki, które Ci pomogą:

– Nie poddawaj się wszystkim zachciankom ;

– Naucz dzieci umiejętności gotowania ;

– Zainwestuj czas w przygotowanie i gotowanie żywności;

– Czytaj etykiety o jedzeniu ;

– Bądź krytyczny wobec reklamy ;

 W ten sposób wszyscy będziemy zdrowsi w przyszłości!

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}