Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia
Zadania Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia:
- nadzór sanitarny nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności,
- nadzór sanitarny nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i obrotu przedmiotów użytku, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi,
- nadzór sanitarny w zakresie prawidłowego żywienia w zakładach żywienia zbiorowego,
- udział w opiniowaniu dokumentacji projektowej zakładów żywnościowo-żywieniowych,
- opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych,
- załatwianie skarg, wniosków, interwencji w zakresie swojego działania,
- szerzenie oświaty zdrowotnej w zakresie problematyki higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku,
- pobór prób żywnościowych i przedmiotów użytku do badania,
- włączanie w całokształt pracy zagadnień z dziedziny obronności kraju i zwalczania klęsk żywiołowych,
- opracowywanie rocznych planów pracy i sporządzanie obowiązujących sprawozdań.
Kluczowe obowiązki przedsiebiorców
KOMISJA EUROPEJSKA
Dyrekcja Generalna Zdrowia i Ochrony Konsumentów |
KLUCZOWE OBOWIĄZKI PRZEDSIĘBIORCÓW ŻYWNOŚCIOWYCH I PASZOWYCH |
Bezpieczeństwo
Przedsiębiorcy nie powinni wprowadzać do obrotu szkodliwej żywności czy paszy
Odpowiedzialność
Przedsiębiorcy są odpowiedzialni za bezpieczeństwo żywności i paszy,
którą produkują, transportują, przechowują lub sprzedają
Możliwość śledzenia produktu
Przedsiębiorcy powinni mieć możliwość natychmiastowego ustalenia
danych każdego dostawcy bądź odbiorcy
Przejrzystość
Przedsiębiorcy powinni bezzwłocznie powiadomić właściwe władze, jeżeli
mają powody sądzić, że ich żywność lub pasza nie jest bezpieczna
Sytuacje wyjątkowe
Przedsiębiorcy powinni bezzwłocznie wycofać z obrotu żywność lub
paszę, jeżeli mają powody sądzić, że nie jest ona bezpieczna
Zapobieganie
Przedsiębiorcy powinni określać i systematycznie poddawać ocenie
punkty krytyczne w swoich procedurach i zadbać o przeprowadzenie
kontroli w tych punktach
Współpraca
Przedsiębiorcy powinni współpracować z właściwymi władzami w
podejmowaniu działań mających na celu zmniejszenie ryzyka
Niniejsze obowiązki wynikają z prawodawstwa Unii Europejskiej w zakresie
bezpieczeństwa żywności
- Pierwsza publikacja:
- 31.10.2021 17:02 Paweł Sękalski
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Redakcja Biuletynu
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia | 1.0 | 31.10.2021 17:02 Paweł Sękalski |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP