W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia

Zadania Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia:

  • nadzór sanitarny nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności,
  • nadzór sanitarny nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i obrotu przedmiotów użytku, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi,
  • nadzór sanitarny w zakresie prawidłowego żywienia w zakładach żywienia zbiorowego,
  • udział w opiniowaniu dokumentacji projektowej zakładów żywnościowo-żywieniowych,
  • opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych,
  • załatwianie skarg, wniosków, interwencji w zakresie swojego działania,
  • szerzenie oświaty zdrowotnej w zakresie problematyki higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku,
  • pobór prób żywnościowych i przedmiotów użytku do badania,
  • włączanie w całokształt pracy zagadnień z dziedziny obronności kraju i zwalczania klęsk żywiołowych,
  • opracowywanie rocznych planów pracy i sporządzanie obowiązujących sprawozdań.


 

Kluczowe obowiązki przedsiebiorców

                                                   

KOMISJA EUROPEJSKA                                

Dyrekcja Generalna

Zdrowia i Ochrony Konsumentów

 

KLUCZOWE OBOWIĄZKI PRZEDSIĘBIORCÓW

ŻYWNOŚCIOWYCH I PASZOWYCH 

 

Bezpieczeństwo

Przedsiębiorcy nie powinni wprowadzać do obrotu szkodliwej żywności czy paszy

 

Odpowiedzialność

Przedsiębiorcy są odpowiedzialni za bezpieczeństwo żywności i paszy,

którą produkują, transportują, przechowują lub sprzedają

 

Możliwość śledzenia produktu

Przedsiębiorcy powinni mieć możliwość natychmiastowego ustalenia

danych każdego dostawcy bądź odbiorcy

 

Przejrzystość

Przedsiębiorcy powinni bezzwłocznie powiadomić właściwe władze, jeżeli

mają powody sądzić, że ich żywność lub pasza nie jest bezpieczna

 

Sytuacje wyjątkowe

Przedsiębiorcy powinni bezzwłocznie wycofać z obrotu żywność lub

paszę, jeżeli mają powody sądzić, że nie jest ona bezpieczna

 

Zapobieganie

Przedsiębiorcy powinni określać i systematycznie poddawać ocenie

punkty krytyczne w swoich procedurach i zadbać o przeprowadzenie

kontroli w tych punktach

 

Współpraca

Przedsiębiorcy powinni współpracować z właściwymi władzami w

podejmowaniu działań mających na celu zmniejszenie ryzyka

 

Niniejsze obowiązki wynikają z prawodawstwa Unii Europejskiej w zakresie

bezpieczeństwa żywności

Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
31.10.2021 17:02 Paweł Sękalski
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Redakcja Biuletynu
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia 1.0 31.10.2021 17:02 Paweł Sękalski

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}