Kampania „Wybieraj bezpieczną żywność”
W okresie od września do listopada odbywać się będzie kampania informacyjna organizowana przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności „Wybieraj bezpieczną żywność” #EUChooseSafeFood.
Polska uzyskała miano lidera wśród państw członkowskich uczestniczących
w kampanii. Osiągnięty został zatem cel kampanii - zwiększenie wiedzy społeczeństwa na
temat roli nauki w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności w UE oraz zachęcenie obywateli do
dokonywania świadomych wyborów żywieniowych.
Zagadnienia tegorocznej edycji to następujące tematy:
1. Suplementy diety;
2. Higiena żywności (w tym tematyka chorób przenoszonych drogą pokarmową);
3. Znakowanie żywności (z uwzględnieniem alergenów).
Celem kampanii jest zwiększenie wiedzy społeczeństwa na temat roli nauki
w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności w UE oraz zachęcenia obywateli do dokonywania
świadomych wyborów żywieniowych. Kampania skierowana jest do grupy odbiorców, którzy
nie są specjalistami w dziedzinie bezpieczeństwa żywności i odżywiania w wieku od 25 do 45
lat, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet i młodych rodziców.