W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ocena bezpieczeństwa substancji

E164, E330, E621... zastanawialiście się kiedyś, co oznaczają te wszystkie oznaczenia na etykietach produktów spożywczych?

Ocena bezpieczeństwa substancji

Pod oznaczeniem „E” z numerem kryją się substancje dodatkowe, które są stosowane z wielu różnych powodów w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności, świeżości, konsystencji, czy wyglądu.

Substancje dodatkowe bywają sztuczne, ale często też są naturalne - sól czy cukier są stosowane jako konserwanty od wieków!

Nie martwcie się, naukowcy skrupulatnie oceniają bezpieczeństwo wszystkich substancji dodatkowych, zanim zostaną one dopuszczone do stosowania do żywności w UE – abyście mogli bez strachu wybierać produkty. Uff!

Chcesz dowiedzieć się więcej? Odwiedź stronę #EUChooseSafeFood https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}