Światowy Tydzień Karmienia Piersią 1-7 sierpnia
Eksperci zalecają karmienie dziecka wyłącznie piersią przez pierwsze półrocze życia, a następnie wprowadzanie żywności uzupełniającej wraz z kontynuacją karmienia piersią do ukończenia drugiego roku życia lub dłużej.
W zaleceniach nie ustalono górnej granicy trwania karmienia piersią, pozostawiając tę decyzję matkom.
Karmienie piersią:
- pomaga stworzyć unikatową więź z dzieckiem,
- dostarcza mu wszystkich niezbędnych składników,
- wspiera prawidłowy rozwój fizyczny, emocjonalny i poznawczy oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób.
Dotychczas nie udało się stworzyć mleka modyfikowanego, które miałoby właściwości immunologiczne, przeciwzapalne, enzymatyczne, hormonalne oraz stymulujące procesy rozwoju komórek i układów organizmu, dostosowującego skład do wieku dziecka i otoczenia.
Niemowlęta karmione wyłączeni piersią, w porównaniu z tymi karmionymi lub dokarmianymi mlekiem modyfikowanym, rzadziej chorują na infekcje, zwłaszcza płuc i uszu oraz biegunki zakaźne.
Mniejsze jest u nich ryzyko zakażeń dróg moczowych i zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, a także wystąpienia nadwagi lub otyłości, cukrzycy i niektórych nowotworów.
Korzyści zdrowotne dla mam to:
- łagodniejszy przebieg połogu,
- szybszy powrót do sylwetki sprzed ciąży,
- mniejsze ryzyko depresji poporodowej,
- mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi i jajnika w okresie pomenopauzalnym,
- w wieku podeszłym ochrona przed złamaniem biodra i zachorowaniem na osteoporozę,
- zmniejszenie wystąpienia chorób tj.: nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, hiperlipidemia i choroba niedokrwienna serca w okresie pomenopauzalnym - jeśli karmiły ponad 12 miesięcy.
Dowiesz się o nich z artykułu https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/nie-ma-jak-mleko-mamy