Na co zwrócić uwagę podczas zakupów na Święta Wielkanocne
Świąteczne zakupy częstokroć robimy w biegu i w wielkim podekscytowaniu. Gdy nie możemy doczekać się nadchodzącego biesiadowania zdarza się, że w marketach rządzi nami pośpiech, a wybieranym towarom nie poświęcamy zbyt wiele uwagi. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Jędrzejowie przypomina, na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę.
Gdy kupujemy artykuły spożywcze powinniśmy – jako konsumenci – szczególną uwagę poświęcić na oznakowanie produktu. Istotna jest tutaj etykieta, która powinna być czytelna i zawierać w szczególności datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia. Ważne są także warunki przechowywania danego środka spożywczego, kaloryczność oraz zawartość składników odżywczych.
Podczas robienia zakupów naturalnym odruchem powinno być zwrócenie uwagi na sam towar: wygląd, zapach i opakowanie (które powinno być czyste i nieuszkodzone). Sposób przechowywania żywności jest niezwykle ważnym aspektem. Ma to zastosowanie zwłaszcza w przypadku towarów, które łatwo się psują i wymagają zachowania ciągłości łańcucha chłodniczego. Środki spożywcze zawsze powinny być przechowywane zgodnie ze sposobem podanym przez producenta na etykiecie.
Należy także zwracać uwagę na odpowiednią ekspozycję towaru: każdy rodzaj powinien być wyłożony na odrębnych regałach (osobno pieczywo, osobno mięso i wędliny itd.). Wiele świątecznych potraw zawiera w swoim składzie grzyby – kupować je należy wyłącznie ze sprawdzonych źródeł, w formie paczkowanej z prawidłowym oznakowaniem lub od osób posiadających atest grzyboznawcy.
Jeżeli stwierdzicie, że wymienione powyżej zasady są w jakimś punkcie handlowym nadużywane lub łamane – jako konsumenci macie prawo do złożenia interwencji do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Przypominamy, że najbardziej popularny podczas tych świąt produkt - jajka - mają swoje oznaczenia. Na opakowaniu umieszcza się m.in. informację o wielkości jaj od S - małe, M - średnie, L - duże i XL - bardzo duże. Na skorupce pierwsza cyfra kodu oznacza sposób chowu kur - 0 to ekologiczny, 1 - z wolnym wybiegiem, 2 - ściółkowy i 3 - w klatkach. Jaja powinny być oznaczone do 10 dni od ich zniesienia przez kurę, a w przypadku oznaczenia "ekstra świeże" - do 4 dni od zniesienia. Przydatność do spożycia ustalono na 28 dni od zniesienia.
Spożycie alkoholu niewiadomego pochodzenia lub alkoholu zawartego w produktach chemicznych nieprzeznaczonych do spożycia jest niebezpieczne i stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia!
Produkty chemiczne typu denaturat zawierają barwniki, substancje pomocnicze i środki skażające, w tym metanol.
Produkty niewiadomego pochodzenia mogą zawierać metanol, który jest związkiem silnie trującym i toksycznym.
Spożycie metanolu wiąże się z ciężkim zatruciem. Dawka metanolu zagrażająca uszkodzeniem nerwu wzrokowego to zaledwie 4 ml, natomiast śmiertelna - to tylko 30 ml.
Alkohol metylowy(metanol) od alkoholu etylowego (przeznaczonego do spożycia) nie różni się smakiem ani zapachem, a ich rozróżnienie bez badań laboratoryjnych jest niemożliwe.
Nigdy nie spożywaj alkoholu niewiadomego pochodzenia!
Nigdy nie spożywaj alkoholu zawartego w produktach chemicznych!