Od „ChooseSafeFood” do „Safe2Eat”, niezmiennie o bezpieczeństwie żywności
12.08.2024
Wraz z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz partnerami w państwach członkowskich UE powracamy z nowymi pomysłami. Opierając się na sukcesie poprzednich trzech lat, rozpoczynamy kampanię Safe2Eat 2024. Kampania EFSA (wcześniej znana jako #EUChooseSafeFood) powraca pod zmienioną nazwą i z nowym zobowiązaniem, by podnosić świadomość Europejczyków na temat bezpieczeństwa żywności.
Rozszerzamy zasięg
W tym roku kampania rozszerza swój zasięg, aż 18 krajów łączy siły, aby pomóc konsumentom podejmować świadome decyzje dotyczące ich wyborów żywieniowych. Kraje uczestniczące w kampanii EFSA w 2024 roku to: Rumunia, Czechy, Węgry, Grecja, Estonia, Chorwacja, Włochy, Łotwa, Cypr, Słowenia, Hiszpania, Luksemburg, Słowacja, Austria, Polska, Portugalia, Irlandia i Macedonia Północna.
Zainteresowanie kwestią bezpieczeństwa żywności
Badania przeprowadzone przez EFSA we współpracy z IPSOS w 2023 r. wykazały, że prawie 70% Europejczyków wyraża zainteresowanie bezpieczeństwem żywności. Jednak około 60% uważa, że informacje na temat bezpieczeństwa żywności są zbyt techniczne i trudne do zrozumienia. Dlatego celem kampanii w jej nowej odsłonie będzie przekazanie naukowych faktów na temat żywności w jasny, dokładny, a jednocześnie zrozumiały sposób. Promowane treści powinny umożliwić obywatelom podejmowanie świadomych decyzji dotyczących konsumpcji żywności.
Pod hasłem #EUSafe2Eat kampania EFSA będzie nadal koncentrować się na edukowaniu obywateli na temat bezpieczeństwa żywności. W Polsce, jako uczestnicy tego międzynarodowego przedsięwzięcia skupimy się na tematach związanych z higieną żywności, chorobami przenoszonymi przez żywność oraz suplementami diety.
W Polsce już po raz czwarty w realizację kampanii EFSA równolegle zaangażowany jest Główny Inspektorat Sanitarny. Dzięki temu będzie ona realizowana zarówno w przestrzeni internetowej, jak i podczas bezpośrednich spotkań. Pracownicy terenowych jednostek Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadzą działania edukacyjne skierowane do lokalnej społeczności. Wyjaśnią m.in., jak czytać etykiety produktów żywnościowych i jakich zasad przestrzegać, by zakupiona żywność była nadal bezpieczna - podczas transportu, przechowywania i gotowania.
System bezpieczeństwa żywności
UE może poszczycić się jednym z najbardziej rygorystycznych systemów bezpieczeństwa żywności na świecie. System ten obejmuje ścisłą współpracę między Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) a krajowymi organami ds. bezpieczeństwa żywności w całej Europie.
EFSA ściśle współpracuje z czołowymi naukowcami z całej UE. Analizuje, ocenia i doradza w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia na podstawie najnowszych dowodów naukowych. Dzięki temu Europejczycy mogą spokojnie delektować się posiłkami, wiedząc, że ich bezpieczeństwo jest traktowane priorytetowo.
W całej Europie każdego dnia obywatele wybierają, co kupić i co zjeść, biorąc pod uwagę różne czynniki, takie jak: cena, smak, zrównoważony rozwój lub pochodzenie żywności. Dzięki wysokim standardom bezpieczeństwa żywności obowiązującym w UE mogą mieć pewność, że niezależnie od ich wyborów, kupowana i spożywana przez nich żywność jest bezpieczna. Kampania #Safe2Eat ukazuje połączenie między nauką o bezpieczeństwie żywności a żywnością, którą spożywamy każdego dnia, dając konsumentom możliwość dokonywania pewniejszych wyborów żywieniowych, – powiedział dyrektor wykonawczy EFSA, Bernhard Url.
Jak dołączyć do kampanii
Istnieje kilka sposobów na dołączenie do kampanii, a liczne materiały opracowane w jej ramach są dostępne w wielu językach urzędowych UE:
- Udostępniaj w sieci bezpłatne materiały zawarte w zestawie narzędzi.
- Zajrzyj na stronę internetową kampanii, na której regularnie pojawiają się praktyczne porady dotyczące wyborów żywieniowych.
- Pozostań w kontakcie. Obserwuj profil @EFSA, udostępniaj najnowsze informacje na temat kampanii na swoich profilach w mediach społecznościowych.
- Używając hashtagu kampanii #Safe2EatEU, informuj o naszych wspólnych wysiłkach na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa żywności i pracy naukowców w tym temacie. Włącz się w realizację różnych zaplanowanych działań i je wspieraj.
O EFSA
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest agencją Unii Europejskiej utworzoną w 2002 roku. Jest źródłem niezależnych i neutralnych opinii naukowych oraz analiz opracowywanych z myślą o podmiotach zarządzających ryzykiem. Urząd informuje także o zagrożeniach związanych z łańcuchem żywnościowym.
EFSA współpracuje z zainteresowanymi stronami w celu promowania spójności informacji naukowych na terenie Unii Europejskiej, a także opracowuje analizy naukowe na potrzeby uchwalanych przepisów i rozporządzeń, które mają na celu ochronę europejskich konsumentów przed zagrożeniami związanymi z żywnością w całym łańcuchu żywnościowym – od pola do stołu.