20 marca Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej
17.03.2022
W roku 2022 Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej świętujemy przez cały miesiąc marzec zgodnie z uchwałą Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego. Celem Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej jest przypomnienie jak ogromna rolę w zdrowiu człowieka odgrywa profilaktyka chorób zębów i dziąseł w tym wizyty u stomatologa.
Wg badań przeprowadzonych w 2021r. przez Medicover Stomatologia dzieci w Polsce dużo wcześniej i znacznie częściej mają problemy ze zdrowiem jamy ustnej, niż ich rówieśnicy z pozostałych krajów UE. Poważne choroby zębów mlecznych i dziąseł obserwujemy już u niemowląt. Przeprowadzone badania wykazały, iż próchnica dotyczy:
- 39 % dzieci w wieku od 0 do 2 lat
- 80% dzieci w grupie wiekowej 3-5 lat
- 88% dzieci w grupie wiekowej 6-9 lat
- 89% dzieci wieku od 10 do 13 lat
- 91% w najstarszej grupie, czyli od 14 do 18 lat z różnymi schorzeniami jamy ustnej
Prawidłowa higiena jamy ustnej wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Do groźnych schorzeń, które mogą być wywołane nieleczonymi patologiami zaliczamy:
- cukrzyca (również cukrzyca ciążowa),
- nadciśnienie tętnicze,
- choroby serca oraz układu krążenia z miażdżycą i zawałem włącznie,
- choroby układu ruchu i problemy z kręgosłupem,
- zakażenia odogniskowe,
- stany zapalne uszu, oczu lub zatok, zapalenia opon mózgowych, sepsa,
- nowotwory,
- alergie,
- zapalenia nerek,
- choroby układu pokarmowego,
- zaburzenia w strefie emocjonalnej.
Profilaktyka próchnicy:
- Przede wszystkim odpowiednia higiena jamy ustnej:
- szczotkowanie zębów odpowiednio dobraną szczoteczką do wieku i potrzeb – minimum dwa razy dziennie przez 2-3 minuty, a także odpowiednio dobraną pastą do zębów
- mycie zębów już od pierwszego ząbka mlecznego
- mycie języka i podniebienna, który jest siedliskiem wielu bakterii
- czyszczenie przestrzeni międzyzębowych za pomocą nici dentystycznych, lub przy użyciu irygatora
- codzienną higienę można uzupełnić o płukanki do jamy ustnej
- Właściwe zachowania dietetyczne:
- zaleca się podawanie do picia wody
- owoce i soki owocowe najlepiej podawać podczas głównych posiłków, ponieważ działają negatywnie na zęby,
- szczególnie groźne dla zębów są pokarmy papkowate, kleiste, słodkie które mają długi kontakt z powierzchnią zębów (krówki, chipsy, banany, lizaki , toffi, czekolada, zagęszczone soki)
- najlepiej ograniczyć spożywanie słodyczy, korzystniej spożyć większą ilość słodyczy jednorazowo,
- wyeliminować podjadanie między posiłkami
- dieta zbilansowana, zróżnicowana z regularnymi posiłkami
- dieta bogata w surowe jarzyny i owoce, wit.B, białko, wapń, fosfor, fluor, sorbitol, ksylitol
- Regularne wizyty u stomatologa- zalecane jest wykonać przegląd stomatologiczny raz na pół roku. Kontrola u lekarza stomatologa pozwoli wykryć ewentualne zmiany chorobowe w zębach na wczesnym etapie ich rozwoju.
Zdrowe zęby to po pierwsze – lepsze samopoczucie i komfort życia, po drugie – brak dolegliwości i chorób powiązanych, a po trzecie – większa pewność siebie. Piękny uśmiech to ważny element wizerunku, na który coraz więcej osób zwraca uwagę. Wystarczy świadomość tego, co zębom szkodzi, a co pomaga.