Czas na grzybobranie!
30.09.2022
Grzybobranie jest bardzo dobrą formą czynnego wypoczynku.
Leśne powietrze jest niewątpliwie sprzymierzeńcem naszego zdrowia, za sprawą jego czystości i roślinności:
- rosnące w lesie rośliny wykazują działanie antyseptyczne, dzięki temu powietrze w lesie jest praktycznie wolne od zanieczyszczeń;
- aktywność fizyczna poprawia samopoczucie. Pod wpływem ruchu wydzielają się endorfiny – „hormony szczęścia”, a zieleń i błękit lasu działają uspokajająco;
- w naturalnym otoczeniu szybciej obniża się też ciśnienie, puls, napięcie i poziom stresu;
- drzewa pochłaniają substancje toksyczne, takie jak dwutlenek węgla, dwutlenek siarki czy metale ciężkie;
- jeśli dopisze nam szczęście w postaci pełnego koszyka grzybów to grzybobranie sprawi nam wiele satysfakcji – co ma pozytywny wpływ na organizm
Podstawowe zasady grzybobrania:
- Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne - wykorzystuj atlasy grzybów.
- Zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykszatłcone. Młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, stanowią najczęstszą przyczynę tragicznych pomyłek.
- Zbieraj grzyby całe poprzez wykręcenie z podłoża. Pozostały dołek zasyp ziemią i lekko przygnieć.
- Jako poczatkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i występuje dużo mniejsze ryzyko zatrucia niż w przypadku grzybów blaszkowych.
- Zbieraj grzyby do koszyków pojemników przepuszczających powietrze (łubianki, koszyki). W żadnym przypadku nie korzystaj z reklamówek foliowych powodujących zaparzanie grzybów i przyspieszające ich psucie.
- Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów, takich jak zakłady produkcyjne, drogi o dużym natężeniu ruchu, ponieważ grzyby wchłaniają ze swojego otoczenia metale ciężkie
i inne zanieczyszczenia. - Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią część ekosystemu
Pomocy w rozpoznawaniu grzybów w siedzibie PSSE w Kamieniu Pomorskim udzielają klasyfikatorzy grzybów, którzy z mają uprawnienia do oceny grzybów świeżych.