W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Dlaczego warto czytać etykiety

20.05.2024

Mama z córką patrzą wspólnie na etykiety podczas zakupów w markecie na tle pełnych półek sklepowych. Poniżej na jasnym półprzezroczystym pasku ciemny napis Dlaczego warto czytać etykiety. Po jego lewej logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Czytanie etykiet daje nam informacje o tym, co dokładnie znajduje się w produktach, które spożywamy lub używamy na co dzień. Pomaga nam to podejmować świadome decyzje związane z naszą dietą i wpływa tym samym na zdrowie.  Na co warto zwrócić uwagę podczas zakupów?

  • Skład produktu spożywczego – na etykiecie podawany jest w kolejności malejącej. Zastosujmy regułę, że im krótsza lista składników tym lepiej. Dobra jest także zasada sprawdzania trzech pierwszych składników. Jeśli jako pierwszy w składzie występuje cukier, lub olej palmowy – taki produkt nie będzie korzystny dla naszego zdrowia.
  • Wartość odżywcza, alergeny i masa netto produktu – porównując wartości odżywcze produktów o podobnym składzie możemy wybrać np. ten o mniejszej zawartości cukru czy soli. Osoba zmagająca się z alergią pokarmową powinna uważnie czytać etykiety. Obowiązkiem producentów żywności jest wyraźne zaznaczanie składników alergennych w żywności, np. pogrubioną czcionką.
  • Data przydatności do spożycia – poprzedzona określeniem „należy spożyć do…” oznacza datę, po której produkt nie nadaje się do spożycia i należy go wyrzucić. Oznaczane tym terminem są produkty łatwo ulegające zepsuciu mikrobiologicznemu, np. jogurty, wędliny lub mięso.
  • Data minimalnej trwałości – poprzedzona określeniem „należy spożyć przed…” informuje o tym jak długo prawidłowo przechowywany produkt zachowuje swoje właściwości. Po upływie tego terminu produkt nadaje się do spożycia, jeśli jego jakość nie uległa pogorszeniu. Datę minimalnej trwałości znajdziemy na produktach suszonych (kasze, makarony, mąka), mrożonych czy słodyczach np. czekoladzie.

Jesteś tym, co jesz, a świadomość tego, co spożywasz, zaczyna się od etykiet na produktach. Stań się świadomym konsumentem już dziś. Czytanie etykiet żywnościowych to więcej niż tylko rutynowe przeglądanie składników – to podstawowy krok w kierunku zdrowszego życia.  Obecnie mamy dostęp do niezliczonej ilości produktów spożywczych, więc wiedza o tym, co faktycznie spożywamy, staje się niezbędna.

{"register":{"columns":[]}}