Gąbka i ścierka w kuchni !?
09.02.2024
Używanie ściereczek i gąbek w kuchni jest dla wielu z nas podstawą do utrzymania czystości i higieny. A jak jest naprawdę? Okazuje się, że przybory te są idealnym środowiskiem dla rozwoju bakterii, pleśni i innych zanieczyszczeń. Szczególnie gdy są utrzymane w nienależytej czystości i wymieniane zbyt rzadko. Ważne, aby ściereczki lub gąbki:
- używać oddzielnie, np. jedne do wycierania blatów, a inne do mycia naczyń. Dzięki temu unikniemy przenoszenia zarazków z jednego obszaru na drugi.
- dokładnie płukać w gorącej wodzie z detergentem,
- wysuszyć po każdorazowym użyciu. Wilgotne środowisko sprzyja rozwojowi bakterii i pleśni.
- regularnie wymieniać, dzięki temu unikniemy gromadzenia się w nich bakterii. Gąbki najlepiej wymieniać raz na tydzień.
W kuchni także używamy ściereczek, np. bawełnianych do wycierania rąk, naczyń czy blatów. Pamiętajmy o ich regularnym praniu najlepiej w wysokich temperaturach. Dobrym rozwiązaniem może być użycie ręcznika papierowego zamiast tradycyjnej ściereczki.