W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Grzybobranie najlepszą formą wypoczynku

08.09.2021

Grzybobranie jest bardzo dobrą formą czynnego wypoczynku, ponieważ leśne powietrze jest sprzymierzeńcem naszego zdrowia, za sprawą jego czystości i roślinności. Ponadto przy odrobienie szczęścia daje nam wiele satysfakcji w formie pełnego koszyka grzybów, ale tylko jadalnych.

Na ściółce leśnej ułożone są zebrane grzyby. Z prawej strony borowiki. Z lewej strony od góry podgrzybki, kurki. W górnej części obrazka prawej strony widnieje biały napis "Grzybobranie"

Zalety grzybobrania:

  • rosnące w lesie rośliny wykazują działanie antyseptyczne, dzięki temu powietrze w lesie jest praktycznie wolne od zanieczyszczeń;
  • aktywność fizyczna poprawia samopoczucie. Pod wpływem ruchu wydzielają się endorfiny – „hormony szczęścia”, a zieleń i błękit lasu działają uspokajająco i pozwalają się wyciszyć;
  • w naturalnym otoczeniu szybciej obniża się  ciśnienie, puls, napięcie i poziom stresu;
  • drzewa pochłaniają substancje toksyczne, takie jak dwutlenek węgla, dwutlenek siarki czy metale ciężkie, a wydzielają fitoncydy, czyli związki hamujące rozwój bakterii i grzybów. Te wytwarzane przez sosny zwalczają nawet gruźlicę! (sosny, brzozy i jałowce) wytwarzają strefę wolną od bakterii w promieniu 3-5 m.
  • jeśli szczęście dopisze to grzybobranie sprawia nam wiele satysfakcji (pełny koszyk grzybów tylko jadalnych!).
  • przygotowanie smacznych potraw.

ABC przyrządzania i spożywania potraw z grzybów

  • Grzyby są potrawą ciężko strawną i dlatego nie wolno podawać ich małym dzieciom, ludziom w podeszłym wieku oraz osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego.
  • Nie należy spożywać grzybów na surowo – może to wywoływać dolegliwości trawienne i zatrucia. Pamiętaj, aby odpowiednio przyrządzić grzyby!
  • Potrawy z grzybów należy spożywać świeże, bezpośrednio po sporządzeniu.
  • Nie wolno przetrzymywać potraw z grzybów nawet w lodówce, ponieważ łatwo się one psują i szybko powstają w nich substancje trujące.
  • Niektóre rodzaje grzybów mogą powodować zatrucia w połączeniu z alkoholem! (np. borowik ponury, czernidlak pospolity)

Grzyby znalazły miejsce w naszej tradycji kulinarnej ze względu na swój charakterystyczny smak. Należy jednak pamiętać, iż niektóre gatunki zawierają substancje silnie trujące dla człowieka. Nieznajomość zasad grzybobrania przyczynia się do zatruć grzybami.

Materiały

Trujące grzyby
Trujace​_grzyby.jpg 0.11MB
{"register":{"columns":[]}}