Grzyby - czy duży znaczy lepszy?
24.10.2023
Wraz z rozpoczęciem sezonu grzybowego co chwila w mediach społecznościowych pojawiają się zdjęcia dumnych zbieraczy z wielkimi grzybami ważącymi często ponad kilogram.
Rzeczywiście prezentują się okazale, ale problem w tym, że nie wolno ich jeść. Dlaczego?
Wyjątkowo duże grzyby należy zostawić w lesie – nie zrywać i nie jeść. Ponadprzeciętny rozmiar świadczy o tym, że grzyb jest stary. Wraz z upływem czasu traci on cenny smak i aromat. Stare grzyby często są również zarobaczone. Należy pamiętać, że im większy grzyb, tym więcej substancji które mogą nam zaszkodzić. W składzie przerośniętych egzemplarzy często znajduje się cholina, która w połączeniu z bakteriami może zmienić się w substancję toksyczną – podobną do tej w muchomorze czerwonym. Z upływem czasu kumulują się również metale ciężkie, takie jak kadm, ołów czy rtęć. Może się więc okazać, że po zjedzeniu jadalnego grzyba pojawią się dolegliwości charakterystyczne dla zatrucia – silne wymioty, biegunka, bóle brzucha, pieczenie języka.
Lepiej nie ryzykować i nie zbierać bardzo dużych okazów.