Jajka w naszej diecie
26.03.2024
Jajka są bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Jednym z nich jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko o pełnym składzie aminokwasowym, które jest przyswajane przez organizm człowieka w ok 98%. Jajka składają się w głównej mierze z białka, wody oraz minerałów. W jednym średniej wielkości jajku znajdziesz m. in. kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, witaminy (szczególnie B12, B6, A, D, E), minerały (żelazo, cynk, fosfor, jod i selen) oraz antyoksydanty.
Jajka przynoszą wiele korzyści zdrowotnych. Białko w nich zawarte jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek oraz do produkcji enzymów i hormonów. Dlatego są szczególnie cenne dla osób aktywnych fizycznie. Ponadto zawierają one luteinę i zeaksantynę, czyli przeciwutleniacze, które mogą pomóc w ochronie oczu przed uszkodzeniami związanymi z wiekiem.
Jaja kurze są doskonałym składnikiem codziennego jadłospisu dziecka, a zwłaszcza śniadania. Spożywanie potraw z jaj poprawia jakość diety i zwiększa odczucie sytości po posiłku.