W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jesień na talerzu - warzywa i owoce

23.10.2024

Na jasnym blacie od góry ułożone różne kolorowe warzywa w zielonej poświacie, poniżej ciemny napis jesień na talerzu, pod spodem pomarańczowy napis warzywa i owoce.

Jesienią warto skupić się na diecie, która wspiera odporność, dodaje energii i dostarcza cennych składników odżywczych, przygotowując organizm na chłodniejsze dni. Oto kluczowe elementy zdrowej diety na jesień:

Sezonowe warzywa i owoce

Wybieraj warzywa i owoce, które są dostępne w sezonie, ponieważ mają najwięcej wartości odżywczych i są smaczne:

  • Dynia – bogata w beta-karoten, który wspiera zdrowie oczu i wzmacnia układ odpornościowy. Można ją używać do zup, placków, a także piec jako dodatek.
  • Buraki – zawierają wiele przeciwutleniaczy, błonnika i kwasu foliowego. Doskonałe na sałatki, soki czy zupy.
  • Kapusta – bogata w witaminę C, błonnik i związki przeciwzapalne. Można przygotować z niej surówki, kiszonki lub dania gotowane.
  • Marchewka – zawiera beta-karoten, wspomaga zdrowie skóry i oczu.
  • Jabłka i gruszki – doskonałe źródło błonnika, witamin C i A. Można je spożywać na surowo, w postaci kompotów lub jako pieczone.

Fermentowane produkty

  • Kiszonki, takie jak kapusta kiszona czy ogórki kiszone, są świetnym źródłem probiotyków, które wspierają zdrowie jelit i odporność. Kiszonki można dodawać do sałatek lub spożywać jako dodatek do posiłków.
{"register":{"columns":[]}}