W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jesienne owoce i warzywa

25.09.2024

Na jasnoszarym tle pośrodku ciemny napis Jesienne owoce i warzywa, po jego prawej i lewej stronie widnieją różnego rodzaju kolorowe warzywa. W lewym górnym rogu logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Wrzesień, a wraz z nim początek jesieni dla wielu kojarzy się z chłodniejszymi i krótszymi dniami. Jest to jednak okres obfitujący w różnorodne sezonowe owoce i warzywa zawierające cały wachlarz witamin i składników mineralnych. We wrześniu wiele warzyw i owoców osiąga pełnię sezonu, dzięki czemu są świeże, aromatyczne i pełne wartości odżywczych. To idealny moment, aby korzystać z lokalnych, sezonowych produktów, które są nie tylko smaczne, ale i tańsze.

Wrzesień pozwala nam na przygotowanie kolorowych i zdrowych posiłków, które spowodują, iż na naszych talerzach zawita prawdziwa złota jesień.

Z owoców warto wybrać: gruszki, jabłka, morele, maliny, poziomki, śliwki, jeżyny, aronię, borówkę czy winogrona.

Z warzyw będą to: burak ćwikłowy, cebula, czosnek, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, papryka, pietruszka, pomidor, por, seler, szpinak, ziemniak.

{"register":{"columns":[]}}