Jesienne owoce i warzywa
25.09.2024
Wrzesień, a wraz z nim początek jesieni dla wielu kojarzy się z chłodniejszymi i krótszymi dniami. Jest to jednak okres obfitujący w różnorodne sezonowe owoce i warzywa zawierające cały wachlarz witamin i składników mineralnych. We wrześniu wiele warzyw i owoców osiąga pełnię sezonu, dzięki czemu są świeże, aromatyczne i pełne wartości odżywczych. To idealny moment, aby korzystać z lokalnych, sezonowych produktów, które są nie tylko smaczne, ale i tańsze.
Wrzesień pozwala nam na przygotowanie kolorowych i zdrowych posiłków, które spowodują, iż na naszych talerzach zawita prawdziwa złota jesień.
Z owoców warto wybrać: gruszki, jabłka, morele, maliny, poziomki, śliwki, jeżyny, aronię, borówkę czy winogrona.
Z warzyw będą to: burak ćwikłowy, cebula, czosnek, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, marchew, papryka, pietruszka, pomidor, por, seler, szpinak, ziemniak.