W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

#latozsanepidem Sierpniowe warzywa

16.08.2023

Na fotografii widoczne warzywa - bakłażan, dynia, pomidory, szparagi, awokado, papryka - ułożone na stole. Na dole widoczne logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz napis #latozsanepidem Sierpniowe warzywa.

Okres letni daje nam możliwość sięgania po różnorodne sezonowe warzywa. Sierpień pod tym względem jest bardzo obfity. Należy pamiętać, że warzywa powinny stanowić podstawę zdrowej i zbilansowanej diety. W naszym jadłospisie powinniśmy uwzględniać 5 posiłków 
z udziałem warzyw i owoców. Sezonowe warzywa takie jak:

  • cukinia
  • ogórki
  • pomidory
  • papryka
  • szpinak
  • fasolka szparagowa

zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych wpływających pozytywnie
na organizm. Produkty te najlepiej spożywać w formie nieprzetworzonej (na surowo) lub poddane krótkiej obróbce termicznej.

{"register":{"columns":[]}}