Lodówka czy temperatura pokojowa? Czyli jak przechowywać żywność.
27.02.2024
Odpowiednie przechowywanie żywności sprawia, że jest ona bezpieczna dla naszego zdrowia. Ważnym elementem prawidłowego jej przechowywania jest czytanie etykiet i zwracanie uwagi na datę ważności. Dobrym sposobem na zachowanie trwałości dużej części artykułów spożywczych jest trzymanie ich w lodówce, jednak nie wszystkie produkty powinny tam trafić.
Lodówka będzie odpowiednim miejscem dla:
- nabiału,
- mięs i ryb,
- wędlin,
- jaj,
- ugotowanych dań,
- warzyw i owoców, np. sałaty, marchwi, pietruszki, malin czy borówek.
Niektóre warzywa i owoce w celu zachowania walorów smakowych powinno przechowywać się w temperaturze pokojowej. Należą do nich: pomidory, ogórki, cebula, jabłka, gruszki, banany czy owoce cytrusowe.
Temperatura pokojowa będzie także odpowiednia dla pieczywa i produktów sypkich (kasz, mąki, makaronów, ryżu czy przypraw).
Produkty pasteryzowane takie jak np. dżemy mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej do momentu ich otwarcia. Po tym czasie powinny trafić do lodówki.
Jeśli podejrzewasz, że żywność mogła ulec zepsuciu nie ryzykuj tylko wyrzuć ją do kosza.