W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Lody

29.07.2024

Po lewej lody o różnych smakach ułożone w kuwetach, po prawej dwa lody typu amerykańskiego. Poniżej na jasnym półprzezroczystym pasku ciemny napis Lody. Z jego lewej Logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Już starożytni Grecy jedli lody – był to przywilej tylko dla nielicznych wybrańców. Podawano je także w starożytnym Rzymie na ucztach u Nerona. Dziś są powszechne, nie tylko dla ochłody. Z automatu, gałkowe, z mrożonych owoców a może na patyku? Wszystkie są smaczne lecz ważne by były dla nas bezpieczne.

Podczas wakacji najczęściej sięgamy po lodu z automatu – wykonywane z mieszanki, którą należy przechowywać w warunkach chłodniczych i wytwarzane w automatach, które powinny być regularnie oczyszczane i dezynfekowane. Producent takich lodów zapominając o podstawowych środkach bezpieczeństwa naraża nasze zdrowie np. na zatrucia pokarmowe, poprzez kontakt z chorobotwórczymi bakteriami.

Lepszym wyborem zawsze będą lody sprzedawane na porcje, nakładane przez obsługę z dużego kontenera. Jest on cały czas trzymany w chłodzie, a kontakt ma jedynie z gałkownicą czy łopatką, które zdecydowanie łatwiej jest oczyścić.

Pamiętaj!

Wybierając lody w sklepie, sprawdzaj termin przydatności.

Wybieraj sprawdzonych producentów lodów z automatu, dla których higiena produkcji jest równie ważna jak obsługa klienta.

Nie zamrażaj raz rozmrożonych lodów - zjedzenie ich grozi poważnym zatruciem!

{"register":{"columns":[]}}