W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Majowe owoce i warzywa

16.05.2024

Kolarz pięciu grafik, od lewej truskawki, agrest, sałata, pomidorki, bób. Poniżej na jasnym, półprzezroczystym pasku ciemny napis Majowe owoce i warzywa. Po jego lewej stronie logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Maj pozwala nam cieszyć się różnorodnością owoców i warzyw. Wybierając produkty sezonowe, dostępne lokalnie stworzymy posiłki świeże, zdrowe i pełnowartościowe. Gotując z wykorzystaniem produktów aktualnie dostępnych w naszym regionie na talerzu nie znajdziemy nudy, a nasza dieta będzie urozmaicona i niedroga.

Najlepsze warzywa w maju to:

  • ogórki,
  • pomidory,
  • szparagi,
  • bób,
  • sałata,
  • rukola,
  • cebula,
  • szczaw,
  • groszek cukrowy,
  • karczochy,
  • botwinka

Maj to początek sezonu na owoce takie jak:

  • truskawki,
  • poziomki,
  • agrest,
  • czereśnie
{"register":{"columns":[]}}