Mrożenie
27.12.2023
Mrożenie jest jednym ze sposobów zagospodarowania nadwyżki jedzenia przygotowanego na świąteczne stoły. Aby odpowiednio zamrozić produkty spożywcze należy zaopatrzyć się w odpowiednie woreczki, torebki strunowe lub pojemniki.
Jakie produkty i potrawy można mrozić?
- mięso, ryby – zarówno surowe jak i po obróbce termicznej,
- zupy – wywary i czyste zupy, zupy z dodatkami, szczególnie mięsnymi - najlepiej mrozić zaraz po przygotowaniu,
- gotowe wyroby (pierogi, uszka) – w tym przypadku można mrozić je zarówno surowe jak i ugotowane. Osobno można również zamrozić farsz lub ciasto.
- ciasta – makowiec, biszkopt, ciasto drożdżowe lub sernik,
- zioła – świeże zachowają na dłużej swój aromat,
- grzyby – surowe, w całości lub pokrojone,
- owoce
- warzywa
Pamiętaj!
Raz zamrożonych produktów nie mrozi się ponownie. Grozi to silnym zatruciem!
Surowe mięso, które było zamrożone, rozmrożone, a następnie poddane obróbce termicznej np. upieczone może zostać zamrożone. Obróbka termiczna zniszczy drobnoustroje, które mogły się rozwinąć podczas przechowywania mięsa w zamrażalniku.
Warto na opakowaniach mrożonych produktów napisać ich nazwę oraz datę mrożenia.