W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Otyłość wśród dzieci

30.01.2024

Grafika na białym tle. U góry czarny napis Otyłość wśród dzieci. Poniżej w czerwonej ramce trzy hamburgery. Z ich lewej strony czerwony znak X. Poniżej w zielonej ramce różne warzywa, owoce, ziarna fasoli i migdały. Z ich prawej strony zielony znak oznaczający akceptacje. W lewym górnym rogu logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Otyłość wśród dzieci to globalny problem zdrowotny, obejmujący wiele krajów, w tym Polskę. Otyłość to nieprawidłowe i nadmierne gromadzenie się tłuszczu w organizmie, które może mieć negatywny wpływ na zdrowie.

W Polsce, jak i w wielu innych krajach, występuje tendencja wzrostu wskaźników otyłości dziecięcej. Według raportu NFZ z otyłością zmaga się 13% chłopców i 5 % dziewczynek, natomiast nadwaga dotyczy 31% chłopców i 21% dziewcząt w wieku poniżej 20 roku życia. Czynniki przyczyniające się do tego problemu to:

  • niewłaściwa dieta – zbyt duże spożycie węglowodanów i tłuszczów nasyconych, picie słodkich napojów, niewielki udział warzyw i owoców w diecie,
  • niewystarczająca ilość aktywności fizycznej – siedzący tryb życia
  • czynniki genetyczne,

Otyłość przyczynia się do rozwoju innych chorób i może mieć wpływ na skrócenie życia. Ma również znaczenie dla zdrowia psychicznego. Niektóre dzieci z nadmierną masą ciała są bardziej samokrytyczne i mają niską samoocenę. Częściej spotykają się z brakiem akceptacji ze strony rówieśników.

Otyłość w dzieciństwie może prowadzić do rozwoju:

  •  nadciśnienia tętniczego,
  •  cukrzycy typu 2,
  •  chorób sercowo-naczyniowych,
  •  problemów natury psychologicznej,
  •  insulinooporności,
  •  zaburzeń układu kostno-stawowego,
  •  astmy oskrzelowej,
  •  zaburzeń hormonalnych

W przypadku dzieci leczenie otyłości opiera się głównie na wprowadzeniu diety opartej na zasadach zdrowego żywienia. Nie stosuje się skrajnie restrykcyjnych i niedoborowych diet. Głównym celem leczenia jest poprawa stanu zdrowia.

{"register":{"columns":[]}}