OWOCE I WARZYWA/ JESIEŃ NA TALERZU
06.09.2023
Wrzesień, a wraz z nim początek jesieni dla wielu kojarzy się z chłodniejszymi i krótszymi dniami. Jest to jednak okres obfitujący w różnorodne sezonowe owoce i warzywa zawierające cały wachlarz witamin i składników mineralnych. Ciasta drożdżowe ze śliwkami, rozgrzewające zupy krem z dyni, słodkie maliny, jeżyny czy winogrona zerwane prosto z krzaka będą małą rekompensatą dla uciekającego lata.
Dlaczego więc sezonowe owoce i warzywa są tak istotne?
- mają największą wartość odżywczą tzw. gęstość tzn. że dostarczają do organizmu najwięcej witamin i składników mineralnych
- droga od ich zerwania do spożycia jest bardzo krótka, więc zawsze są świeże
- wyprodukowane przy użyciu mniejszych ilości sztucznych substancji np. nawozów
- w pełni sezonu są najsmaczniejsze, a także najtańsze
Wrzesień pozwoli nam na przygotowanie kolorowych i zdrowych posiłków, które spowodują, że na naszych talerzach zawita prawdziwa złota jesień. Warto zatem sięgać po owoce takie jak: gruszki, jabłka, morele, maliny, poziomki, śliwki, jeżyny, aronię, borówkę, winogrona czy żurawinę. Z warzyw będą to: bakłażan, brokuł, brukiew, brukselka, burak ćwikłowy, botwina, cebula, czosnek, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, marchew, papryka, pietruszka, pomidor, por, seler, szpinak, ziemniak.