W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Przechowywanie żywności na zimę

14.09.2023

Zdjęcie przedstawia warzywa od lewej czosnek, buraki, ziemniaki, marchew "przechowywanie Żywności na zimę?

Posiadasz działkę lub przydomowy ogródek? Czy wiesz, jak przechować zebrane przez siebie warzywa i owoce, aby zachowały świeżość jak najdłużej? Wybieraj tylko te produkty, które są zdrowe, bez śladów zepsucia czy obecności szkodników, a twoje zapasy na pewno się nie zmarnują.

Marchew, pietruszkę, seler, buraki bądź ziemniaki umieść w drewnianych skrzyniach. Dzięki przesypaniu warzyw wilgotnym piaskiem zabezpieczysz je przed nadmiernym obsychaniem. Pamiętaj o odpowiedniej temperaturze przechowywania. Optymalna będzie w granicach od 1 do 4◦C. W niższej przemarzną, wyższa z kolei może spowodować ich wzrost. Warunki takie uzyskasz składując produkty w ziemiance bądź nieogrzewanej piwnicy.

Cebula i por mogą być przechowywane w temperaturze do 7◦C. Wymagają one jednak niskiej wilgotności, więc najbardziej odpowiednie będzie przewiewne miejsce, np. strych. Pamiętaj o wysuszeniu tych warzyw przed magazynowaniem.

Owoce: jabłka i gruszki przechowasz w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu, w którym powinna być zachowana możliwość wietrzenia. Odpowiednia do tego okaże się piwnica. Temperatura przechowywania jabłek wynosi od 0 do 4◦C, a gruszek -1 do +1◦C. Podczas magazynowania produktów sprawdzaj ich jakość. Jeden zepsuty owoc będzie powodował psucie kolejnych.

{"register":{"columns":[]}}