Przechowywanie żywności na zimę
14.09.2023
Posiadasz działkę lub przydomowy ogródek? Czy wiesz, jak przechować zebrane przez siebie warzywa i owoce, aby zachowały świeżość jak najdłużej? Wybieraj tylko te produkty, które są zdrowe, bez śladów zepsucia czy obecności szkodników, a twoje zapasy na pewno się nie zmarnują.
Marchew, pietruszkę, seler, buraki bądź ziemniaki umieść w drewnianych skrzyniach. Dzięki przesypaniu warzyw wilgotnym piaskiem zabezpieczysz je przed nadmiernym obsychaniem. Pamiętaj o odpowiedniej temperaturze przechowywania. Optymalna będzie w granicach od 1 do 4◦C. W niższej przemarzną, wyższa z kolei może spowodować ich wzrost. Warunki takie uzyskasz składując produkty w ziemiance bądź nieogrzewanej piwnicy.
Cebula i por mogą być przechowywane w temperaturze do 7◦C. Wymagają one jednak niskiej wilgotności, więc najbardziej odpowiednie będzie przewiewne miejsce, np. strych. Pamiętaj o wysuszeniu tych warzyw przed magazynowaniem.
Owoce: jabłka i gruszki przechowasz w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu, w którym powinna być zachowana możliwość wietrzenia. Odpowiednia do tego okaże się piwnica. Temperatura przechowywania jabłek wynosi od 0 do 4◦C, a gruszek -1 do +1◦C. Podczas magazynowania produktów sprawdzaj ich jakość. Jeden zepsuty owoc będzie powodował psucie kolejnych.