Przechowywanie żywności na zimę. Mrożenie
15.09.2023
Mrożenie jest jednym z lepszych sposobów utrwalających żywność. Warzywa i owoce poddane temu procesowi nie tracą witamin i składników mineralnych oraz zachowują swój niepowtarzalny smak. Chcesz poczuć odrobię lata w zimowych daniach? Możesz zamrozić swoje ulubione warzywa i owoce. Poniżej kilka podstawowych zasad:
- Wybierz owoce i warzywa świeże oraz nieuszkodzone
- Umyj je dokładnie, a następnie osusz
- Pokrój na mniejsze kawałki (jeśli to konieczne)
- Poddaj blanszowaniu warzywa, które tego wymagają, np. kalafior, brokuł, fasolka szparagowa, bób. Blanszowanie polega na krótkim gotowaniu, a następnie chłodzeniu w zimnej wodzie. Dzięki temu zatrzymane zostanie działanie enzymów odpowiedzialnych za brunatnienie produktów.
- Stosuj woreczki przeznaczone do mrożenia
- Włóż produkty do woreczków oraz usuń z nich powietrze przed zamknięciem
- Opisz woreczek (ważna jest data mrożenia)
- Umieść warzywa i owoce w zamrażarce
Żywność mrożona może być przechowywana do sześciu miesięcy. Pamiętaj raz rozmrożona żywność nie może być poddana temu procesowi ponownie. Dlatego warto zamrażać mniejsze porcje owoców lub warzyw.