Przechowywanie żywności w lodówce
19.12.2023
Właściwe przechowywanie żywności w lodówce jest bardzo ważne m.in. dla zachowania jej wartości odżywczej i trwałości, a także ze względu na bezpieczeństwo zdrowotne nas czyli konsumentów. Pamiętajmy, że w różnych miejscach lodówki panuje odmienna temperatura. Jak rozmieścić żywność, aby zapewnić optymalne warunki przechowywania? Oto kilka porad:
- górna półka – to idealne miejsce do przechowywania jogurtów, kefirów, śmietany, masła, a także dżemów.
- środkowa półka – na niej powinny znaleźć się produkty, które szybciej się psują: sery, twarogi, wędliny, gotowe dania, np. zupy.
- dolna półka –to odpowiednie miejsce dla produktów bardzo szybko psujących się: surowego mięsa i ryb.
- szuflady – doskonale nadają się do przechowywania warzyw i owoców.
- drzwi lodówki – to miejsce do przechowywania takich produktów jak: jaja, soki w kartonach, mleko, ketchup, musztarda, majonez.
Pamiętaj, że różne produkty mają różne wymagania dotyczące przechowywania, więc zawsze warto sprawdzić etykiety i zalecenia producenta. Odpowiednie przechowywanie żywności pozwoli utrzymać jej jakość i bezpieczeństwo spożycia.