W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Przechowywanie żywności w lodówce

19.12.2023

Po prawej stronie poukładane w lodówce różne warzywa i owoce, po lewej na jasnym tle dwie niebieskie śnieżynki i granatowy napis Przechowywanie żywności w lodówce, w lewym górnym rogu logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Właściwe przechowywanie żywności w lodówce jest bardzo ważne m.in. dla zachowania jej wartości odżywczej i trwałości, a także ze względu na bezpieczeństwo zdrowotne nas czyli konsumentów. Pamiętajmy, że w różnych miejscach lodówki panuje odmienna temperatura. Jak rozmieścić żywność, aby zapewnić optymalne warunki przechowywania? Oto kilka porad:

  • górna półka – to idealne miejsce do przechowywania jogurtów, kefirów, śmietany, masła, a także dżemów.
  • środkowa półka – na niej powinny znaleźć się produkty, które szybciej się psują: sery, twarogi, wędliny, gotowe dania, np. zupy.
  • dolna półka –to odpowiednie miejsce dla produktów bardzo szybko psujących się: surowego mięsa i ryb.
  • szuflady –  doskonale nadają się do przechowywania warzyw i owoców.
  • drzwi lodówki – to miejsce do przechowywania takich produktów jak: jaja, soki w kartonach, mleko, ketchup, musztarda, majonez.

Pamiętaj, że różne produkty mają różne wymagania dotyczące przechowywania, więc zawsze warto sprawdzić etykiety i zalecenia producenta. Odpowiednie przechowywanie żywności pozwoli utrzymać jej jakość i bezpieczeństwo spożycia.

{"register":{"columns":[]}}