Przekąski na stoku
18.01.2024
Przygotowując się do spędzenia dnia na stoku narciarskim pamiętajmy, że nie tylko wybór odpowiedniego sprzętu jest ważny, ale także to, jakie przekąski znajdą się w naszym plecaku. Na stokach narciarskich mamy dostęp do różnorodnych ofert gastronomicznych. Zawsze jednak warto mieć coś do zjedzenia w celu dostarczenia energii między intensywnymi zjazdami na nartach czy snowboardzie.
Planując całodniową jazdę na nartach należy pamiętajmy aby zadbać o:
- lekkie i pożywne śniadanie. Dostarczy ono niezbędnej energii na stoku. Dobrym pomysłem będzie: owsianka z owocami, kanapka z awokado i łososiem, lub kasza jaglana z orzechami i miodem.
- nawodnienie i zdrowe przekąski zawierające mikroelementy takie jak: magnez, sód czy potas zapobiegną skurczom mięśni. Są one powszechnym problemem wśród narciarzy i mogą prowadzić do niebezpiecznych sytuacji, a nawet kontuzji. Przekąski jakie warto zabrać ze sobą na stok to:
- banany – doskonałe źródło potasu, a także węglowodanów,
- orzechy – migdały, orzechy włoskie czy nerkowce są bogate m.in. w magnez,
- suszone owoce – morele, śliwki, rodzynki to świetne źródło zarówno magnezu, jak i potasu. Zawierają węglowodany proste, które zapewnią solidny zastrzyk energii.
- posiłek regeneracyjny. Ważne, aby wybrać posiłek bogaty w białko, które zregeneruje mięśnie po wyczerpującym dniu. Nie może także zabraknąć w nim węglowodanów i zdrowych tłuszczów.