Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności 2021r.
07.06.2021
7 czerwca 2021r. obchodzony jest Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności pod hasłem "Bezpieczna żywność teraz dla zdrowego jutra.
W 2021 roku obchodzimy po raz trzeci Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności pod hasłem „Bezpieczna żywność teraz dla zdrowego jutra”, który ma na celu wzmocnienie globalnych działań związanych z promowaniem wiedzy dotyczącej bezpieczeństwa żywności oraz zachęca wszystkich do odpowiedzialnej i świadomej postawy niezależnie od tego, czy uprawiasz, przetwarzasz, transportujesz, przechowujesz, dystrybuujesz, sprzedajesz, przygotowujesz, serwujesz lub konsumujesz żywność, ponieważ każdy z nas odpowiada za bezpieczeństwo żywności, która znajduje się w naszych rękach.
Obecnie żywność jest produkowana w większych ilościach i wysyłana na większe odległości niż kiedykolwiek, dzięki czemu żywność staje się coraz bardziej dostępna i zróżnicowana, produkty pochodzą z każdego zakątka świata i musiały przemierzyć wiele kilometrów by znaleźć się na naszym talerzu, eksport i konsumpcja napędzają gospodarkę, dlatego też bezpieczeństwo żywności odgrywa tutaj kluczową rolę na każdym etapie łańcucha , zaczynając od siewu po zbiór, przetwarzanie, przechowywanie, dystrybucję aż do przygotowania i konsumpcji.
Zgodnie ze strategią “A farm to fork” czyli “Od pola do stołu”, która ma za zadanie usprawnienie europejskich działań związanych z bezpieczeństwem żywności, żywieniem i zdrowiem publicznym oraz zapewnienie wszystkim dostępu do bezpiecznej i zrównoważonej żywności. W strategii „Od pola do stołu” każdy odgrywa ważną rolę, by żywność była bezpieczna dla konsumenta i nie miała negatywnego wpływu na naturę.
Niebezpieczna żywność, która jest zanieczyszczona mikrobiologicznie, chemicznie lub fizycznie jest zagrożeniem dla zdrowia i życia konsumentów oraz wpływa negatywnie na gospodarkę i zakłóca swobodny handel.
Szacuje się, że na świecie co najmniej 1 osoba na 10 choruje po spożyciu skażonej żywności przez co 420 000 osób umiera każdego roku ! W tym 125 000 dzieci poniżej 5 roku życia.
Materiały
5 kroków do bezpiecznej żywności5_kroków_Bezpieczna_żywność.pdf 0.12MB