W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Światowy Dzień Układu Pokarmowego

29.05.2024

Po lewej na turkusowym tle jasny napis Światowy Dzień Układu Pokarmowego, w lewym górnym rogu logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Po prawej grafika w kolorze turkusowym przedstawiająca klatkę piersiową człowieka z widocznym układem szkieletowym oraz wyszczególnionym układem pokarmowym w kolorze jasnoczerwonym.

Światowym Dniu Zdrowia Układu Pokarmowego to ważne święto obchodzone w celu podkreślenia znaczenia zdrowia układu pokarmowego dla ogólnego stanu zdrowia i dobrego samopoczucia. Jest to doskonała okazja do propagowania świadomości na temat zdrowego odżywiania, profilaktyki chorób układu pokarmowego oraz zachęcania do regularnych badań kontrolnych. To także moment, aby zwrócić uwagę na problematykę takich chorób jak choroby jelit, wrzody, refluks żołądkowo-przełykowy czy rak jelita grubego, oraz promować zdrowe nawyki żywieniowe i styl życia sprzyjający zdrowiu tego układu.

Układ pokarmowy to jeden z najważniejszych systemów w organizmie człowieka, odpowiedzialny głównie za:

  • trawienie,
  • wchłanianie składników odżywczych,
  • wydalanie niestrawionych resztek pokarmowych, 

dlatego tak ważne jest dbanie o jego zdrowie poprzez zdrową dietę, regularną aktywność fizyczną i unikanie szkodliwych nawyków. Ten ok. 8 metrowy układ składa się z wielu narządów i struktur, które współpracują w procesie przetwarzania pokarmu.

Lecz przetwarzanie pokarmu to nie wszystko. W układzie pokarmowym produkowane są substancję, które wpływają bezpośrednio na nerw błędny i pracę całego układu nerwowego, odpowiadając również za nasze samopoczucie – mikrobiom obecny w jelitach odpowiada m.in. za produkcję serotoniny i innych substancji regulujących pracę układu nerwowego. Ma on również wpływ na funkcjonowanie naszego układu immunologicznego m.in. zwalczając toczące się w organizmie infekcje – aż 70 % komórek układu odpornościowego znajduje się w obrębie jelita pokarmowego.

Aby układ trawienny funkcjonował prawidłowo, a także w celu uniknięcia pewnych zaburzeń i złagodzenia już istniejących, należy przede wszystkim:

  • zwiększyć spożycie błonnika  - źródłem błonnika są warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych i zboża;
  • zmniejszyć spożycie tłuszczów (szczególnie nasyconych oraz tłuszczów trans) - potraw smażonych i tłustego mięsa;
  • zmniejszyć ilość żywności przetworzonej oraz produktów nadmiernie bogatych w białko;
  • jeść kiszonki oraz fermentowane produkty mleczne, w szczególności probiotyczne, których dobry wpływ na układ trawiennych został potwierdzony naukowo;
  • zwiększyć spożycie płynów do 2 litrów dziennie, ale przy ograniczeniu kawy, alkoholu oraz napojów wysokosłodzonych;
  • ograniczać przyjmowanie antybiotyków – antybiotyki niszczą zarówno złą jak i dobrą florę bakteryjną, tworząc bardzo dobre warunki do rozwoju grzybów;
  • spożywać 5 niedużych lekkich posiłków dziennie, wolno i dokładnie przeżuwając;
  • zadbać o zdrowszy tryb życia poprzez zwiększenie aktywności fizycznej, ograniczenie stresu, rzucenie palenia;
  • utrzymywać wagę ciała na odpowiednim poziomie.
{"register":{"columns":[]}}